MENY

Foto: Kirsti Næss

Stopp Israels utenomrettslige henrettelser av palestinere!

Israel Defence Forces (IDF) har utført en rekke utenomrettslige henrettelser av palestinere som ikke kan rettferdiggjøres med selvforsvar.

Uttalelse vedtatt på FuPs representantskap 14.04.16

Selv om det ikke er offisiell politikk å skyte for å drepe er dette blitt den normale praksisen for Israel. Siden oktober 2015 er over 200 palestinere drept av israelsk militære etter å ha utført knivangrep eller mistanke om knivangrep mot soldater og sivile i Israel og på okkupert palestinsk område. 28 israelere er drept, mange av dem sivile.

Enkeltpersoners desperate handlinger rammer uskyldige mennesker og bidrar til å spre frykt blant Israels befolkning. Voldsbølgen vi har sett siden oktober 2015 fremstår som uorganiserte hendelser utført i desperasjon, uten noen politisk retning. Slike handlinger bidrar til unødig hat mellom israelere og palestinere og trosser mange palestinske stemmer som tar til orde for ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen. Samtidig vil vi understreke okkupasjonens brutalitet og palestinernes rett til å utøve motstand mot okkupasjonsmakten, ifølge folkeretten.

Israel Defence Forces (IDF) har utført en rekke utenomrettslige henrettelser av palestinere som ikke kan rettferdiggjøres med selvforsvar. Amnesty International har dokumentert flere hendelser der palestinere har blitt skutt og drept av IDF uten at de utgjorde noen særlig trussel mot omgivelsene. Et eksempel er Muhammad Yossef al-Atrash som ble drept i gamlebyen i Hebron da han skulle hente opp ID-kortet sitt etter kommando fra en israelsk soldat. Ifølge et vitne ble han skutt seks til sju ganger før han lå og blødde i 40 minutter uten å få medisinsk behandling. I flere tilfeller har personer blitt skutt uten å få medisinsk assistanse. Dette er i strid med Israels egne retningslinjer for medisinsk assistanse, og blir av Amnesty kalt tortur. Norge bør legge press på Israel slik at praksisen med å skyte for å drepe stanses, og skadde palestinere får den hjelpen de har rett på.

Amnesty International: Israeli forces in Occupied Palestinian Territories must end pattern of unlawful killings

Et annet eksempel er det brutale drapet på Abd al-Fatah a-Sharif i Hebron som ble skutt og drept 24. mars 2016 mens han lå hardt skadd på bakken, omringet av soldater uten å bli tilbudt medisinsk hjelp. Representanter fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B`tselem filmet hendelsen som nå har skapt store reaksjoner og debatt innad i Israel.

Washington Post: Shooting probe puts Israel’s military courts in spotlight

Flere har tatt til orde for uavhengige granskninger av hendelser der palestinere blir skutt og drept, slik internasjonal lov tillater alle land å utføre ved mistanke om brudd på den fjerde Genèvekonvensjonen. Israels egne systemer for etterforskning bidrar i dette tilfellet til at IDF går straffefrie for drap. FuP krever at norsk UD følger Sveriges eksempel og krever uavhengige granskninger av Israels framferd.

FuP støtter også the Palestinian Center for Human Rights sitt krav om at FN bør sørge for palestinernes sikkerhet på okkupert område, og bidrar til å dempe voldseskaleringen i Jerusalem, Vestbredden og på Gazastripen.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024