MENY

Foto: Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 9, 2023. Photo by Naaman Omar apaimages

Stopp krigen! Stopp blokaden!

FuP mener at det internasjonale samfunnet må innføre sanksjoner for å øke presset mot Israel. Les uttalelse frå FuPs representantskap.

Uttalelse vedtatt på Fellesutvalget for Palestina sitt representantskapsmøte 29. feb. 2024

I neste fem måneder har verden vært sjokkerte vitner til en usedvanlig brutal krig i Gaza. I tillegg til bomber, raketter og invasjonsstyrker, ser vi også at blokade av mat, vann, medisiner og andre nødvendigheter blir brukt som våpen mot en traumatisert sivilbefolkning. Fellesutvalget for Palestina (FuP) fordømmer alle angrep på sivile israelere og palestinere, i Israel, på Gazastripen og på Vestbredden.

Den internasjonale domstolen i Haag slo i januar fast at det er fare for at Israel utfører folkemord på Gazastripen. Domstolen beordret derfor Israel til å innføre en rekke tiltak for å hindre folkemord, og rapportere innen en måned. Et av tiltakene var å forhindre og straffeforfølge direkte og offentlige oppfordringer til folkemord. Et annet var å treffe umiddelbare og effektive tiltak for at grunnleggende tjenester skal kunne fungere, og åpne for nødvendig humanitær hjelp. Det vil i praksis si å oppheve blokaden. Etter at fristen for å etterkomme kravene er ute, ser vi at Israels grufulle politikk med å sulte ut befolkningen bare fortsetter. Dette krever at det internasjonale samfunnet øker presset mot Israel. FuP mener at det gjøres mest effektivt ved å innføre sanksjoner mot Israel. Vi støtter derfor de kravene LO, AUF og Norsk Folkehjelp har stilt til den norske regjeringen om importforbud, oljefondet ut av okkupasjonen, streng våpenkontroll, Gaza-pakke og konferanse med israelsk og palestinsk sivilsamfunn. Vi oppfordrer også Stortinget til å vedta sanksjoner mot Israel.

Israel etterforskes nå for brudd på folkeretten både i den Internasjonale domstolen (ICJ) og i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). I ICJ for mulig folkemord i Gaza og om okkupasjonen av Vestbredden egentlig er en anneksjon, som er ulovlig. I ICC etterforskes Israel for krigsforbrytelser bl.a. under krigen mot Gaza i 2014, i forbindelse med protestene ved grensegjerdet til Gaza fra 2018 og for at de har etablert bosettinger på okkupert land. Selv om ICJs og ICCs undersøkelser ikke vil konkluderes på mange år, må det som kommer fram i disse internasjonale rettslige prosessene være retningsgivende for framtidige løsninger. Det har til nå hatt få konsekvenser for Israel å bryte internasjonal lov. Det må ta slutt. En løsning på konflikten mellom Israel og Palestina må bygge på internasjonal rett og ikke den sterkestes rett.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Gjenopprett FNs spesialkomité mot apartheid
07.09.2023