MENY

Foto: Boikott Sodastream

SodaStream bidrar til å drive folk på flukt

Flytter produksjonen fra ulovlig bosetting til omdiskuterte områder i Negev-ørkenen.

Vedtatt av FuPs årsmøte 15. februar 2015

Brusmaskinprodusenten SodaStream meldte i oktober 2014 at de planlegger å stenge fabrikken i den ulovlige bosettingen Mishor Adumim på Vestbredden i 2015.

SodaStream har lenge vært under press fra en internasjonal kampanje som krever at selskapet tar dette steget, og slutter å støtte opp om Israels bosettingsvirksomhet. Her i Norge har over 20 organisasjoner, blant dem Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen i Norge, jobbet for at SodaStream må trekke seg ut av okkuperte områder.

Fellesutvalget for Palestina synes det er veldig positivt at SodaStream nå sier at de planlegger å stenge fabrikken i Mishor Adumim. Dette vil være en full seier for kampanjen dersom dette skjer og en viktig seier for den internasjonale BDS-bevegelsen som jobber for boikott, deinvesteringer og sanksjoner av Israel.

Dette er likevel en seier med bismak. En talsperson for selskapet forteller at SodaStream flytter produksjonen sin fra bosettingen på Vestbredden til Lehavim, i sørlige Negev.

Den nye fabrikkutviklingen er en del av den omdiskuterte ”Prawner Plan” som er laget for å konfiskere og ta kontroll over omdiskuterte landområder i Negevørkenen. SodaStream kommer til å være involvert i konfiskering av land og fordrivelse av palestinske beduiner. Fellesutvalget for Palestina sier nei til SodaStreams inntog i Negevørkenen, og vil oppfordre sine organisasjoner til å fortsette presset mot SodaStream i deres brudd på elementære menneskerettigheter.

Relaterte saker

Palestinsk håp i Haag
27.05.2024

Oljefondet ut av folkerettsbrudd!
20.05.2024

Høringsinnspill Statens Pensjonsfond 2024
02.05.2024