MENY

Foto: Kjetil Elsebutangen, UD

Palestinerne er valgtaperne

Etter en overraskende valgseier til Benjamin Netanyahu og partiet Likud har forhandlingene om regjeringsdannelse og posisjoner startet. Valgtaperne er allerede kåret: Palestinerne.
Da Benjamin Netanyahu og hans tidligere regjeringskoalisjon så ut til å tape valget startet den desperate valginnspurten for å skremme folk til valgurnene. Netanyahu har konsekvent gjennom hele valgkampen snakket med om trusselen fra Iran enn om politikk relevant for Israels innbyggere, noe som ble understreket da han troppet opp i Kongressen og advarte mot at en avtale med Iran vil føre til en iransk atombombe.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman gikk den 10.mars ut å sa at alle illojale arabere burde få hodet kuttet av med en øks. Netanyahu gikk så langt som å si at skandinaviske regjeringer har brukt millioner av dollar på fjerne ham fra makten, noe som ble latterliggjort og avfeid av norske myndigheter. Men jokeren ble brukt til sist, da Netanyahu dagen før valget avlyste tostatsløsningen og går derme tilbake på tidligere uttalelser.

Likuds valgseier er dårlig nytt for palestinerne. Partiet har gått til valg på å bygge flere bosettinger, umuliggjøre en tostatsløsning og fortsette diskrimineringen av palestinere, og nettopp det kommer den israelske regjeringen til å fortsette å gjøre. Les den interessante beretningen «Why I hope Netanyahu will be crushed tonight», av Philip Weiss.

Netanyahus valgseier bør reise mange interessante spørsmål for deg, Børge Brende. Hvordan skal dialog og fredsforhandlinger foregå når Netanyahu tidligere i valgkampen har beskyldt deg for å konspirere mot han? Hvordan skal du forhandle frem en tostatsløsning med noen som allerede har lagt denne løsningen død? Og hva skal til for at du tør å innrømme dette?

Les mer:
Vanskeligere med sikkerhetsavtale nå (NRK)
– Senior PA officials: Netanyahu’s win shows there is no partner in Israel (Haaretz)
– Jewish nationalism and the new Palestinian politics in Israel (+972 Magazine)

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024