MENY

FN om barn i væpnet konflikt

Nå har årets FN rapport om barn i væpnet konflikt kommet. Israel og Palestina nevnes i tre av de såkalte «seks grove folkerettsbrudd mot barn i væpnet konflikt».

I Generalsekretærens rapport (sammendrag) som omhandler 2021 står Israel sammen med stater som vi må anta israelske myndigheter ikke ønsker å sammenligne seg med. F.eks. når det gjelder flest drepte barn, topper de statistikken sammen med Afghanistan, Syria og Jemen. Likevel blir de ikke ført opp på generalsekretærens liste som framkommer på slutten av rapporten. Ifølge norsk UD er det bare de listeførte partene som det kan opprettes handlingsplan på, og generalsekretæren er suveren når det gjelder hvem som blir ført opp på listen.

Fellesutvalget har tidligere, sammen med andre organisasjoner bl.a. LO, bedt Norge om å ta initiativ i sikkerhetsrådet for å få til en handlingsplan for Israel på behandlingen av barn i væpnede konflikter. SVs Ingrid Fiskaa har også stilt spørsmål til utenriksministeren om det samme.

Human Right Watch er blant organisasjonene som er kritisk til at Israel ikke er ført opp på denne «skammen liste». De skriver at israelske sikkerhetsstyrker har drept 78 palestinske barn og lemlestet 982 i 2021, hvilket er mer enn noen andre væpnede styrker eller grupper som er nevnt i rapporten. De mener derfor at FNs generalsekretær opererer med doble standarder når det gjelder hvem som blir ført opp på listen.

Redd Barna skriver i et innlegg i Bistandsaktuelt at «Norge (må) adressere problemet med integriteten og upartiskheten til «svartelisten». I fremtiden må kriteriene være mer objektive og prosessen åpen og transparent. Alle land må også behandles likt. Bare på denne måten kan overgripere bli navngitt og få den negative oppmerksomheten de fortjener.»

19. juli skal FNs sikkerhetsråd diskutere rapporten og tiltakene. Vi mener at Norges stemme må være klar og tydelig til støtte for alle barn som utsettes for overgrep i væpnet konflikt.

Relaterte saker

Sterk Palestinastøtte på LO-kongressen
05.06.2022

Fellesutvalget får
kr 120 000 fra
Industri Energi

25.05.2022

Den palestinske økonomien er i krise
09.05.2022