MENY

Foto: Itai Itai Feitelson/ B'Tselem

B’Tselem ber ICC stoppe Israels krigsforbrytelser i Masafer Yatta

Umiddelbar fare for tvangsutkastelse av palestinere sør på Vestbredden.

Foto: Itai Itai Feitelson/ B’Tselem

Mandag 3. oktober sendte den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem en hasteappell (urgent appeal) til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) med krav om en umiddelbar reaksjon på Israels krigsforbrytelser i South Hebron Hills helt sør på Vestbredden. Området er også kjent som Masafer Yatta.

 

Helt siden israelske myndigheter på 1980-tallet erklærte deler av Masafer Yatta som en lukket militær treningssone, kalt «Firing Zone 918», har de palestinske innbyggerne der levd med fare for tvangsutkastels, riving og tvangsflytting. De har opplevd daglige trusler fra soldater og bosettere, skader på infrastruktur og invadering av deres privatliv. I mai 2022 fastslo israelsk høyesterett at det ikke var noen rettslige hindringer for tvangsutkastelse av palestinerne i Masafer Yatta og at det israelske militæret har rett til å erklære en militær treningssone på de okkuperte territoriene og tvangsflytte de 1000 palestinerne som bor der vekk derifra.

 

Dette er brudd på artikkel 8(2) (a)(vii) av Roma-vedtektene om Den internasjonale straffedomstolen (1998) og strider derfor mot folkeretten og grunnleggende moralske prinsipper. B’Tselem sin appell til ICC oppfordrer domstolen til å komme med en forebyggende intervensjon og Israels brudd på folkeretten.

 

Dette har ICC gjort tidligere. I 2018 intervenerte Fatou Nensouda, sjefsanklager for Den internasjonale straffedomstolen, da Israel forsøkte å tvangsflytte palestinere i Khan al-Ahmar, et område øst for Jerusalem.  Trusselen om en ICC-etterforskning den gangen førte til at Israel ikke gjennomførte den varslede tvangsflyttingen. Nå håper B’Tselem at en tilsvarende intervensjon kan stoppe Israel fra å begå krigsforbrytelser i Masafer Yatta.

 

I appellen til ICC la B’Tselem til en oversikt over hendelser i Masafer Yatta fra juni 2022 til september 2022 rapportert inn av B’Tselems feltarbeidere, FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA), israelske og palestinske aktivister. Rapporteringene viser at det israelske militære  har økt tilstedeværelsen, revet flere palestinske hjem og konfiskert private eiendeler siden høyesterettsdommen kom.

 

Her er noen av hendelsene (se alle her):

1. juni 2022 – Israel rev hjemmene til fire familier med 21 medlemmer, inkludert ni mindreårige, samt to landbruksstrukturer i Khirbet al-Fakhit og Khirbet al-Markez.

 

28. juni 2022 – Militæret sa at de trente i området. Treningen inkluderte detonering av eksplosiver og å lage en røykskjerm. Tunge militære kjøretøy kjørte på palestinske gårdsmarker nær Khirbet al-Markez og Khirbet Jenbah. Militæret sperret veier i området og forbød innbyggere å reise mellom landsbyene. I ett tilfelle arresterte soldatene ti aktivister, de fleste av dem palestinske og amerikanske og en israeler. Soldatene tok ID-kortene deres og fortalte dem at de to palestinske kjøretøyene de satt i ville bli konfiskert.

 

2. juli 2022 – Militæret satte opp et sjekkpunkt ved inngangen til landsbyen a-Tuwani, og blokkerte innreise til skytesonen. Soldater ved dette sjekkpunktet arresterte en mann og hans eldre far, begge fra al-Mufaqarah, i mer enn to timer, og konfiskerte til slutt bilen deres og et annet kjøretøy som passerte gjennom.

 

3. juli 2022 – Soldater arresterte en delegasjon av ansatte i FNs menneskerettighetsråd på vei for å besøke Khirbet Jenbah i en time, hvoretter de ba dem om å snu, og sa at militæret trente i området.

 

12. juli 2022 – Soldater drev bort en gjeter fra al-Mufaqarah som planla å beite flokken hans i et felt som ligger nær veien som fører til utposten til Avigayil. Soldatene forsøkte deretter å drive vekk gjetere, mens en bosetter beitet sin egen flokk på palestinsk land i nærheten. Soldatene erklærte til slutt området for en lukket militærsone.

 

21.juli 2022 – Soldater arresterte medlemmer av et medisinsk mannskap fra Leger uten Grenser og BBC-journalister ved et sjekkpunkt nær Khirbet Jenbah. Mannskapet var på vei for å drive en klinikk i samfunnet. Soldatene ved sjekkpunktet krevde å se mannskapenes ID-kort og tok deretter bilder av dem og kjøretøyene.

 

1. august 2022 – Bosettere punkterte dekkene på en bil som tilhørte en palestiner, som sto parkert i en skog nær utposten til Avigayil mens mannen jobbet. Soldater utstedte en ordre om lukket militærsone og hindret folk i å nærme seg og ta bilder av bilen.

 

6. august 2022 – Soldater arresterte en feltarbeider fra B’Tselem i South Hebron Hills, Naser Nawaj’ah, i hans hjem i Susiya om natten. Etter omtrent 12 timer ble han ført til et Israelsk Sikkerhetsanlegg i Gush Etzion, hvor han ble avhørt av en offiser som spurte ham om arbeidet hans og anklaget ham for å være personen «som forårsaker alle problemer i området.» Han krevde at Nawaj’ah sluttet å «lage trøbbel» og «søke kontakt» med militæret. Nawaj’ah ble deretter sendt hjem. Mens han var varetektsfengslet, ble verken hans familie, advokater eller B’Tselem informert om hvor han befant seg.

 

24. september 2022 – Bosettere brøt seg inn i tomme boliger på en gård i Khirbet. Bir al-‘Eid, stjal kabler, ødela et gjerde og kastet steiner i en vannsisterne. Da huseierne kom sammen med aktivister, blokkerte bosetterne veien mens soldater som var til stede så på og ikke gjorde noe. Aktivistene ringte politiet og ventet på betjentene, som ikke dukket opp før fire timer senere.

 

Les uttalelsen fra B’Tselem her

Les hele brevet fra B’Tselem her

 

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024