MENY

Foto: Synne Dahl

– Vi skal ikke være Israels våpenlanger

Mari Eifring fra Rødt krevde stans av norsk våpenmateriell til Israel i sin appell 10. juni.

Appell fra Mari Eifring, Rødt, på markering av at den israelske okkupasjonen av Palestina er 50 år 10. juni 2017. 

Kjære venner!

50 år med okkupasjon må være det mest nedslående jubileet jeg kan se for meg å markere. Vi skulle selvsagt alle ønske at det var et jubileum vi slapp å markere. Men det er viktig å ikke glemme at det vi først og fremst markerer er 50 år med motstand, 50 år med kamp for fred og frihet og 50 år med tro og håp om at det er mulig å oppnå rettferdighet, selv når det ser som mørkest ut.

I dag tar historien fra palestinerne framtida deres. Siden juni 1967 har Israel okkupert de palestinske områdene Vestbredden, Gazastripen og Øst-Jerusalem. Denne historien gjør alle som har blitt født i Palestina de siste 50 årene kommer til en verden der de lever i et fengsel. De er dømt til et liv mellom murer og checkpoints som er der for å hindre deres frihet. Plassen de har til å leve på blir stadig trangere på grunn av ulovlige bosetninger og stadige utvidelser av okkupasjonen. Menneskerettsbrudd og fornedrelser blir en del av hverdagen som skal utgjøre deres liv. Barna som fødes i Gaza vokser opp, hvis de i det hele tatt vokser opp, med en barndom full av traumer fra krig og bombing fra en overlegen okkupasjonsmakt. Og historien gjør at mer enn fem millioner palestinere lever sine liv i flyktningeleirer i Midtøsten.

At dette er historien om palestinernes liv de siste 50 årene er ikke til å holde ut.

Men la oss ikke bli motløse av det som føles håpløst! La oss ta med den styrken og kampviljen det palestinske folk har vist i disse 50 årene og sørge for at det ikke blir 50 nye år!

La oss legge press på våre politikere som sitter ved makta – at de ikke lenger kan sitte og toe sine hender. De må handle mot Israels okkupasjon og undertrykking. Derfor krever vi at Norge går i spissen for å trekke ut investeringene og iverksette en økonomisk boikott av Israel.

Vi skal heller ikke være Israels våpenlanger. Men norske våpendeler ble brukt i den forrige Gaza-krigen. Og Norge importerer krigsmateriell fra landet. Deres viktigste salgsargument er at våpnene er testa i strid. Denne krigsmaskinen skal vi ikke støtte.

Vi krever at norske våpen ikke havner i Israel – og vi krever at regjeringa stanser importen av krigsmateriell fra landet!

Kjære venner, hvordan vi forstår historien, og hvilke begreper vi bruker i nåtida, avgjør hvordan framtida blir. Det er nettopp derfor det er viktig å utfordre, og drive tilbake myten om at palestinerne flyktet frivillig fra landet sitt.

Konflikten mellom Israel og Palestina er ingen konflikt mellom to likestilte parter. Det er en konflikt mellom en av verdens sterkeste militærmakter og et folk som kjemper med ryggen mot veggen for retten til å leve og bo i sitt eget land.

Det er derfor det er viktig å slå fast at Gaza og Vestbredden er okkupert område, ikke omstridt. Men like sikkert som at Palestina i dag er okkupert, er at historien forandrer seg. Virkeligheten står ikke stille. Og en dag, skal Palestina, og det palestinske folket være fritt. Og i kampen for det, står vi sammen med dem. Tusen takk for meg, fritt Palestina.

 

Mari Eifring, foto: Kristin Brenna

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024