MENY

Foto: Boikott Sodastream

Utsikt til seier for boikottkampanjen mot SodaStream

PRESSEMELDING: Brusmaskinprodusenten SodaStream melder at de vil stenge sin fabrikk i en ulovlig bosetting på Vestbredden. En internasjonal kampanje har i lang tid lagt press på selskapet for å gjøre nettopp dette.

I går meldte brusmaskinprodusenten SodaStream at de planlegger å stenge fabrikken i den ulovlige bosettingen Mishor Adumim på Vestbredden i 2015. En talsperson for selskapet, Nirit Hurwitz sa onsdag 29. oktober at selskapet flytter produksjonen til Lehavim, i sørlige Negev.

SodaStream har lenge vært under press fra en internasjonal kampanje som krever at selskapet tar dette steget, og slutter å støtte opp om Israels bosettingsvirksomhet. Her hjemme tok Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom initiativ til kampanjen La boblene briste: boikott SodaStream i 2012. Tjueto organisasjoner, blant dem Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen i Norge, støtter kampanjens krav om at SodaStream må trekke seg ut av okkuperte områder. Fram til dette skjer oppfordrer kampanjen norske butikker og kunder til å slutte å kjøpe produkter fra SodaStream.

–Det er veldig positivt at SodaStream nå sier at de planlegger å stenge fabrikken i Mishor Adumim. Om dette faktisk skjer, er det en full seier for kampanjen i Norge og internasjonalt, sier Stein Guldbrandsen, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet.

–SodaStream støtter ennå opp under konfiskering av palestinsk land. Kampanjen kommer til å fortsette helt fram til SodaStream faktisk stenger fabrikken på Vestbredden. Selskapet har tidligere kommet med garantier som har vist seg å ikke stemme. Det er derfor viktig å vente og se om uttalelsene til selskapet holder vann, sier Kathrine Jensen, leder av Palestinakomiteen i Norge.

SodaStreams resultater for tredje kvartal viste at selskapets aksjer har stupt med 57 prosent i 2014. Flere kommentatorer har koblet de dystre økonomiske resultatene til kampanjen mot selskapet. –Dette viser at det fungerer å protestere mot selskaps støtte til okkupasjonen. Den negative oppmerksomheten SodaStream har opplevd bør være en advarsel for andre selskap som bidrar til Israels bosettingspolitikk og okkupasjon av de palestinske områdene. Det skal ikke lønne seg å tjene på okkupasjonen, sier Thomas Birkeland, fungerende leder Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.

For mer informasjon, kontakt Ingvild Skogvold, rådgiver i Norsk Folkehjelp, 412 24 243.

Organisasjonene som er tilsluttet kampanjen er AUF, Changemaker, Fagforbundet, Fagforbundet Ungdom, Fellesforbundet, Fellesutvalget for Palestina, Grønn Ungdom, Handel og Kontor Ungdom, Industri Energi, KFUK-KFUM Global, Norges Kristelige Studentforbund, Norsk Folkehjelp, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, NTLs Ungdomsutvalg, Palestinakomiteen i Norge, Palestine Network Norway i Norges KFUK-KFUM, Palestinerleir, Rød Ungdom, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Venstreparti og Stiftelsen Karibu.

Relaterte saker

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024

Vi søker daglig leder! 
17.01.2024