MENY

Foto: Anna Lund Bjørnsen

Terroristene vi møtte

(også publisert på www.okkupertuke.wordpress.com)

Kjært barn har mange navn. Terrorist. Araber. Muslimjævel. Skitne. Usiviliserte. Et kjapt blikk i avisenes kommentarfelt gir deg mange beskrivelser jeg ikke kjenner meg igjen i.

«Sperr dem inne, det har de fortjent, leste jeg i en kommentar forleden. Muren som slynger seg langt inne på palestinsk territorium stjeler land, naturressurser og vann. Hindrer framferdsel og skiller palestinere fra palestinere.

Israels mur er det synligste eksempelet på den kollektiv avstraffelsen Israel utøver mot palestinerne, og får lov til å stå der på grunn av antakelsen om at alle palestinere er  potensielle terrorister.

Det samme prinsippet gjelder i den israelske militærloven palestinerne lever under på Vestbredden. Barn kan bli arrestert for å «potensielt ha kastet stein på militært kjøretøy», fordi mange av de andre barna i landsbyen på et tidpunkt har gjort det. Palestinske møter og forsamlinger er ulovlige, og enhver som deltar i en politisk samling eller demonstrasjon – eller til og med vifter med et flagg – kan bli arrestert.  Når okkupanten Israel selv får definere hva som er ulovlig eller ikke gjennom militær lov kan reglene til en hver tid tilpasses hva Israels behov er. Når vi vet at mellom 750 000 og 800 000 palestinere har blitt straffeforfulgt siden 1967 ser vi at dette er en bevisst strategi fra Israels side for å hindre demokratisk deltakelse og rett til å protestere mot brudd på internasjonal lov. (Ser du ironien? Vi kan her i Norge trygt demonstrere mot Israels apartheidpolitikk. Palestinere som gjør dette i landsyen sin, som blir delt i to av muren risikerer å bli arrestert).


Pengestøtte til terroristene

KrF og FrP kritiserte i 2012 regjeringens støtte til terrorister. Pengestøtte som blir gitt fra palestinske selvstyremyndigheter til fanger og deres familie for tapt arbeidsfortjeneste.

Det er lett å la seg lure av denne typen retorikk. Terrordømte palestinere, hvorfor skal de få våre skattepenger?

I påska bodde jeg hos en av disse terroristefamiliene FrP og KrF snakket om. Jeg bodde hjemme hos kvinnen på bildet under. Hun bor i Jifna, en liten palestinsk landsby utenfor Ramallah med tre barn. De er en kristen familie, og Jifna er en av de få landsbyene i Palestina hvor flertaller et kristne. Hun er en av de palestinske familiene som får bidrag fra palestinske selvstyremyndigheter.

 

Foto: Anna Lund Bjørnsen

Hva har mannen hennes gjort for å komme i fengsel, tenker man da, og forventer å høre at han var aktiv i en militant palestinsk motstandsgruppe. Noe som forøvrig er helt legitimt ifølge internasjonal lov.

Historien er en annen. Mannen hennes ble arrestert for to år siden og har sittet fengsel siden. I to år, uten enda å vite hva han er fengslet for. I to år har han og familien ventet på å få en rettsak og dom. Dette har de enda ikke fått.

En mulig grunn til at han ble arrestert kan være at han befant seg i samme gate som to israelske soldater da de ble drept i Ramallah for 12 år siden, spekulerer kona. Ingen vet helt sikkert.

Familien mottar et lite bidrag fra palestinske selvstyremyndigheter da familien ikke har noen annen inntekt når mannen sitter i fengsel. På grunn av pengene kunne sønnene fortsette utdanningen sin og på sikt få seg en jobb for å forsørge den lille familien. Og det er jeg glad for.

Her er noen av de andre terroristene vi møtte på turen:

Bussjåføren vår Abed! Foto: Anna Lund Bjørnsen

Palestinere som er med på de fredelige demonstrasjonene i An Nabi Saleh. Foto: Anna Lund Bjørnsen

Verdens fineste unger i Jordandalen! Foto: Anna Lund Bjørnsen

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024