MENY

Foto: Ahmed Abu Hameeda

Sultestreikende Khader Adnans liv er i fare

Palestinske Khader Adnan sitter i administrativ forvaring i Israel og er snart på sin 50ende dag med sultestreik for å oppnå rettferdighet. Han har ikke blitt anklaget for noe ulovlig og venter enda på rettsaken sin som aldri kommer.

Adnan er på mange måter blitt symbolet på fangebevegelsen i Palestina og gjennomførte også en sultestreik i 2012 som førte til at han ble frigitt. Adnan ble forøvrig arrestert igjen på Vestbredden i 2014 under et stort raid hvor mange av fangene som ble frigitt i fangeutvekslingen i 2011 ble fengslet på nytt.

Administrativ forvaring” betyr fengsling uten en dom, uten tilgjengelige bevis. Forvaringen varer i seks måneder, men kan bli fornyet ubegrenset antall ganger, fortsatt uten bevis og uten tiltale. Israel holdt per 1.april 414 fanger i administrativ forvaring, som sitter i fengsel uten lov og dom.

Les mer her: Can Khader Adnan’s New Hunger Strike Reignite Support For Palestinian Prisoners? (Mint Press News)

Adnans liv i fare
The International Committee of the Red Cross (ICRC) uttalte tirsdag 23.juni bekymring for Adnas helse og beskriver tilstanden hans som kritisk. Jacques de Maio, leder for ICRC’s delegasjon i Israel og Palestina la allikevel vekt på at alle fremtidige beslutninger må ta hensyn til fangens integritet og at det er opp til Adnan selv om han ønsker å motta mat eller medisinsk behandling.  Maio understreket også Adnas lovmessige rett til å se sin familie, noe han ikke har gjort på to måneder.

Myker opp loven om å tvangsfore
Israelske myndigheter ser ut til å gjøre loven de vedtok om å kunne utføre tvangsforing av fanger som står i fare for å dø mer fleksibel enn først vedtatt. Tvangsforingen skal nå først være tillatt etter at en lege har bekreftet dette er den eneste måten å unngå at fangen dør på. Loven skapte mye debatt og fikk mye kritikk av blant annet  professorer og politikere som uttaler at det å sultestreike er et politisk valg «En som sultestreiker ønsker ikke å dø, men å forandre noe. Dette er et politisk spørsmål, ikke et medisinsk», sier blant andre professor Avinoam Reches, tidligere medlem i Israeli Medical Association’s Ethics Bureau.

Michal Rozin fra partiet Meretz er enig i kritikken og legger til at for palestinske fanger uten noen status er kroppen det eneste de har igjen. Nå ønsker staten å ta fra dem kontrollen over seg selv. Istedenfor å tvangsfore dem burde vi imøtekomme deres krav og stoppe praksisen med administrativ forvaring.

Les mer: Israel advances ‘softer’ force-feeding bill aimed at hunger-striking Palestinian prisoners (Haaretz)

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024