MENY

Fra Ship to Gaza til Ship on Mjøsa

Mjøsa og Gaza er like store i areal. Lørdag 26. august skal "blokaden" på Mjøsa brytes på både Hamar og Gjøvik.

På Gazastripen bor det over 2 millioner mennesker og er det tettest befolkede området på kloden. Grensene mot Israel og Egypt er hermetisk lukket, i Middelhavet utenfor kysten blir fiskere skutt på, og båter og redskap blir konfiskert helt inn til 2 nautiske mil fra kysten. Dette til tross for at det etter Oslo-avtalen skulle være en fiskerigrense 20 nautiske mil ute. Gaza er verdens største utendørs fengsel, ingen kommer ut og ingen kommer inn. Israel har full kontroll med mennesker og varer. Ship to Gaza har i flere år forsøkt å bryte blokaden, men Israel har bordet båtene i internasjonalt farvann og brutalt fengslet aktivistene om bord. I 2010 drepte Israel 9 aktivister ombord i «Mavi Marmara.»

Lørdag 26. august vil det både på Hamar og Gjøvik være markeringer for å «bryte blokaden på Mjøsa». Bli med!

Hamar

Hvis Mjøsa var Middelhavet og Hamar var Gaza ville ingen komme inn i Hamar uten okkupantens tillatelse, og innbyggerne ville ikke kunne reise ut. Byen  ville fungere som et fengsel for mer enn 1,8 millioner mennesker. Folk ville vanskelig kunne skaffe seg jobb og inntekt, fordi grensene også ville vært stengt for råvarer og handel. Vannet ville vært så forurenset at det ikke kunne drikkes. Den viktigste ernæringskilden ville vært fisk, som folk vil ville blitt tvunget til å fiske i et vann sterkt forurenset av kloakk. Fiskere ville blitt beskutt daglig. Innbyggerne ville hatt strøm bare noen timer pr. døgn. Ingen ville kunne bade i Mjøsa. Det høres uvirkelig ut, men scenarioet er hverdagen i Hamars vennskapsby Khan Younis i Gaza.

Organisasjonen Ship to Gaza har i flere år prøvd å bryte blokaden av Gaza. Israel har bordet deres skip i internasjonalt farvann, og brutalt hindret dem i å komme i land.

Program på Skibladnerbrygga på Hamar 26. august:

12.00: Appeller v/biskop Solveig Fiske, Christina Beck Jørgensen, leder i Fagforbundet Ung, og Gerd von der Lippe fra Ship to Gaza Norge.
Musikk ved palestinske Rola Sror (vokal) og Saleh Mahfouz (gitar) Palestinsk mat og informasjon om Hamars Vennskapsby Khan Younis, ved Vennskapsbyforeningen.

13.00: Listetopper til de politiske partiene er invitert til brygga å overvære at blokaden brytes.

14.00: Paneldebatt med politikerne i Røhnesalen:
Hvordan bryte blokaden i virkelighetens Gaza? Innledning ved Erik Fosse.

Det vil også være tablåer i Strandgata og aktiviteter i byen for å visualisere hvordan det ville oppleves å leve under okkupasjon. Les mer på Facebook. 

Arrangør: Ship to Gaza Hamar, Palestinakomiteen Hedmark, Vennskapsbyforeningen Hamar-Khan Younis og Fellesorganisasjonen Hedmark

Gjøvik

Situasjonen på Gaza er prekær. Fiskerne får ikke utøvd sitt yrke, jordbruket får ødelagt sine jorder, oliventrær blir rykket opp med rota, vannet i brønnene kan ikke drikkes, havet er så forurenset at ingen kan bade. De har elektrisitet bare et par timer hver dag, hundre tusen mennesker er uten bolig etter siste krig. Nesten hele befolkningen lever på nødrasjoner fra FN. Arbeidsledigheten er skyhøy, helseproblemene er enorme.

Tenk deg at Gaza og Mjøsa hadde byttet plass. Hva ville du gjort?

Program på Gjøvik 26. august

13.00 samles vi ved Falkehjørnet i Storgata der Gatas Parlament underholder.

14.00 blir det appeller ved ordfører Bjørn Iddberg, den Palestinske Ambassade og biskop Solveig Fiske. Det vil bli salg av effekter og anledning til å prøvesmake palestinsk mat.

15.00 blir det paneldebatt i Arbeidersamfunnet der vi får høre hvordan stortingskandidatene fra Oppland ser på situasjonen i Gaza.
Innledning ved Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza, mens debatten ledes av tidligere forbundsleder og styreleder i Norsk Folkehjelp Finn Erik Thoresen.

Arrangør: Palestinakomiteen Oppland

Relaterte saker

Palestinakonferansen 2024: Hva kan Norge gjøre?
26.09.2024

Søndag 28.4 kl 14 utenfor Stortinget
20.04.2024

Hele landet for fred i Gaza
13.12.2023