MENY

Foto: Bryan Pocius

Reykjavik dropper Israel-boikott – et demokratisk problem

Reykjavik går nå tilbake på sitt eget vedtak de gjorde i forrige uke om å boikotte israelske produkter.

Kritikk av folkerettsbrudd og boikottvedtak presset tilbake

Vedtaket kommer til å bli trukket tilbake den 22.september etter et enormt press fra USA, Israel og Islands egen regjering. Byrådet sier allikevel at de fortsatt kommer til å boikotte produkter fra de ulovlige bosettingene så lenge den israelske okkupasjonen vedvarer. Noen spekulerer også i at PA kan være involvert i retretten.

Les mer: Did Palestinian Authority help undermine Israel boycott in Island?
Når byrådet når går mot seg sitt eget vedtak undergraver dette rådets beslutninger og politikerne som sitter i det, og ikke minst den overveldende støtten palestinernes sak får på Island, sier Sveinn Runar Hauksson i Association Iceland-PalestineDette er ikke første gangen kritikere av Israels brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov blir utsatt for en enorm kampanje. I august fikk Human Rights Humans Wrongs kjenne på det samme presset da festivalen valgte å takke nei til en israelsk film. På deres Facebooksider har de fått kommentarer som «Anders Breivik Film Festival», «nazi scum» og andre uakseptable sammenligninger med antisemittisme.

– Det er tragisk hvordan kritikk av folkerettsbrudd og Islands vedtak om sanksjoner blir møtt med såpass drøye reaksjoner og press som gjør at islendingene velger å gå tilbake på vedtaket, sier Anna Lund Bjørnsen i Fellesutvalget for Palestina. Det er ikke første gang dette skjer og vi mener det er et demokratisk problem.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024