MENY

Reykjavik dropper Israel-boikott – et demokratisk problem

Reykjavik går nå tilbake på sitt eget vedtak de gjorde i forrige uke om å boikotte israelske produkter.

Kritikk av folkerettsbrudd og boikottvedtak presset tilbake

Vedtaket kommer til å bli trukket tilbake den 22.september etter et enormt press fra USA, Israel og Islands egen regjering. Byrådet sier allikevel at de fortsatt kommer til å boikotte produkter fra de ulovlige bosettingene så lenge den israelske okkupasjonen vedvarer. Noen spekulerer også i at PA kan være involvert i retretten.

Les mer: Did Palestinian Authority help undermine Israel boycott in Island?
Når byrådet når går mot seg sitt eget vedtak undergraver dette rådets beslutninger og politikerne som sitter i det, og ikke minst den overveldende støtten palestinernes sak får på Island, sier Sveinn Runar Hauksson i Association Iceland-PalestineDette er ikke første gangen kritikere av Israels brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov blir utsatt for en enorm kampanje. I august fikk Human Rights Humans Wrongs kjenne på det samme presset da festivalen valgte å takke nei til en israelsk film. På deres Facebooksider har de fått kommentarer som «Anders Breivik Film Festival», «nazi scum» og andre uakseptable sammenligninger med antisemittisme.

– Det er tragisk hvordan kritikk av folkerettsbrudd og Islands vedtak om sanksjoner blir møtt med såpass drøye reaksjoner og press som gjør at islendingene velger å gå tilbake på vedtaket, sier Anna Lund Bjørnsen i Fellesutvalget for Palestina. Det er ikke første gang dette skjer og vi mener det er et demokratisk problem.

Relaterte saker

Sterk medlemsvekst i Fellesutvalget for Palestina
30.06.2022

Vi søker prosjektmedarbeider
20.06.2022

Sterk Palestinastøtte på LO-kongressen
05.06.2022