MENY

Foto: Kalboz

Rasismen som tar liv

Kampen mot rasisme er en global kamp. Fra Minneapolis til Palestina tar verden nå et oppgjør med systematisk og dødelig rasisme. Den fatale feilslutningen om at vold og undertrykkelse mot en gruppe i samfunnet skaper trygghet for en annen er forankret i politikken til både den amerikanske og israelske regjeringen.

Drap og vold utført av politiet

Drapet på George Floyd har sendt sjokkbølger gjennom USA. George Floyd føyer seg inn i den lange rekken av svarte amerikanere som har mistet livet etter dødelig vold utført av politiet. Har du sett hvor lenge politimannen satt på nakken hans og presset ansiktet hans ned i bakken? Har du sett hvordan de tre andre politimennene som var på stedet hjalp til å holde han nede? Hørte du hvor mange ganger han sa at han ikke fikk puste? Har du tenkt over hvor mange andre som har mistet livet på denne måten før George Floyd? Hvor mange som blir skutt uten forvarsel og uten skjellig grunn?

En hel verden sitter nå og reflekterer over dette. Vi viser vår avsky på sosiale medier, vi deler svarte bilder for å vise solidaritet, vi møter opp på demonstrasjoner og bruker stemmen vår. Vi lover å lære, lytte og forandre. Vi lover å kjempe for rettferdighet. Dette er et skjellsettende øyeblikk i svart historie i USA, og det er vår plikt å styrke og støtte deres kamp. De har ventet lenge nok.

Noen dager etter drapet på George Floyd ble en annen mann på et annet kontinent drept av grensepoliti i Gamlebyen i Øst-Jerusalem. Han var palestiner og heter Eyad Hallaq. Eyad Hallaq var autist og på vei til spesialskolen han gikk på. I hånda hadde han, som så mange andre har, en mobil. I ettertid har grensepolitiet hevdet at de trodde han holdt en pistol i hånden. Det israelske grensepolitiet skrek til Eyad at han skulle stå i ro på hebraisk. Eyad ble forvirret og sprang da politiet ropte til han. Han var redd og prøvde å gjemme seg. Læreren, som var sammen med Eyad i dette skjebnesvangre øyeblikket sa gjentatte ganger til grensepolitiet at Eyad ikke forsto hebraisk og at han var autist. Grensepolitiet ignorerte hennes innstendige bønn om å la han være og siktet i stedet på Eyad med et M16 gevær og fyrte av flere dødelige skudd.

Drap + vold utført av staten = straffefrihet

Hvis du er svart i USA er risikoen 2.5. ganger større for å bli drept av politiet enn hvis du er hvit. Fra 2005-2020 er 42 politibetjenter i USA tiltalt og dømt for mindre eller mer alvorlige grader av legemsbeskadigelse med døden til følge, 11 er dømt for drap. Årlig blir mellom 900 og 1000 mennesker drept av politiet i USA. Grunnleggende prinsipper i internasjonal lov sier at politiets anledning til å utøve dødelig makt mot sivile kun skal brukes som siste utvei, og bare når det er strengt nødvendig for at politiet skal beskytte seg selv, eller andre mot overhengende trussel om død, eller alvorlig skade. Amnesty USA rapporterte i 2018 at ingen av de 50 statene i USA har innført regler i tråd med dette.

I okkuperte Palestina har israelske sikkerhetsstyrker, militæret og politi tilsammen tatt livet av 3408 palestinere de siste 10 årene, skriver Al Jazeera. Det er åpnet etterforskning i rundt 200 av tilfellene, men kun fem personer har blitt straffet. Bare i 2019 skjøt og drepte det israelske militæret minst 100 palestinere som deltok på demonstrasjonene ved grensegjerdet på Gazastripa, 11 453 ble skadet. Den israelske menneskerettsgruppa B´Tselem rapporterer om minst 11 saker de siste to årene der palestinere som ikke utgjorde noen fare, altså ikke var bevæpnet, aggressive eller voldelige er blitt drept når de har forsøkt å flykte fra det israelske militæret eller grensepoliti. Ingen er tiltalt og dømt for disse drapene.

En global antirasistisk bevegelse er i anmarsj

Den institusjonelle rasismen i USA og Israel er ikke begrenset til politistyrker. Den brutale sannheten er at dersom du er svart amerikaner eller palestiner vil din etnisitet påvirke hvilke muligheter og rettigheter du har. Mekanismene for statlig vold og undertrykkelse fungerer til syvende og sist på samme måte i begge land. Det er ingen tilfeldighet at militariserte teknikker som brukes av amerikansk politi for å undertrykke, diskriminere og ta livet av svarte amerikanere er studert, lært og implementert av israelske styrker. Volden som utføres bevarer de strukturelle ulikhetene både Israel og USA er bygget på. Det er tydelig et «oss» og «dem», påpeker Mairav Zonszein. Er du palestiner som lever under israelsk kontroll, er du et mål, er du svart i USA er du et mål. Og hvis du våger å ta standpunkt risikerer du å bli utsatt for vold eller skutt.

I dag tar vi et oppgjør med den strukturelle rasismen. Over store deler av verden deltar folk i demonstrasjonene for rettferdighet for George Floyd, rettferdighet for svarte amerikanere og for likhet under loven. Vi tar endelig et oppgjør og krever forandring av et tankegods og en samfunnsstruktur som er tuftet på ideen om hvit overlegenhet og hvitt privilegium. Den tvinger også Norge til å ta et oppgjør med rasismen som finnes her. Vi har ikke glemt Benjamin Hermansen, Eugene Ejike Obiora og Johanne Ihle Hansen.

Det er et stort øyeblikk i svart historie, og en stor mulighet for verdens befolkning til å forandre, reflektere, lære, engasjere og demonstrere mot institusjonell rasisme. Denne voldsomme bølgen av solidaritet og kjærlighet er uten sidestykke i historien. Mens vi tar dette oppgjøret i fellesskap, offentlig og innad i oss selv må vi heller ikke glemme den parallelle kampen palestinerne kjemper hver eneste dag. Det internasjonale samfunnet har en plikt til å støtte palestinernes kamp for frihet. De kjemper mot et Israel som nyter internasjonal straffefrihet på tross av at dets regime er bygget på apartheid, rasisme og okkupasjon.

Tekst: Kristine Martinsen

Relaterte saker

Nei til norske våpen og våpendeler i Gaza
26.06.2024

Palestinsk håp i Haag
27.05.2024

Oljefondet ut av folkerettsbrudd!
20.05.2024