MENY

Palestinske menneskerettigheter – Hva kan Norge gjøre?

Hvordan burde FN jobbe med apartheid, hva kan ICJ utrette når de nå skal vurdere den israelske okkupasjonen og hvordan kan vi kan støtte sivilsamfunn som jobber for palestinske menneskerettigheter? Det er tema på åpent møte med Susan Power fra Al-Haq på Kulturhuset 24. april.

Siden nyttår har nesten hundre palestinere blitt drept av israelske soldater, Israels nye regjering har uttalte planer om å annektere Vestbredden og har gitt tillatelse til å utvide bosettinger og «legalisere» utposter, bygd på stjålet palestinsk jord. Å si at menneskerettighetssituasjonen for palestinerne er dårlig, blir en underdrivelse.

Dette er bakteppet når Susan Power, fra den viktige palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq, gjester Oslo og Kulturhuset mandag 24. april kl 19. Hun vil ta oss gjennom hva al-Haq mener er det viktigste det internasjonale samfunnet – og Norge – kan gjøre akkurat nå for å bedre menneskerettighetssituasjonen for palestinerne.

Hun vil blant annet komme innom hvordan FN kan jobbe med apartheid, hva den internasjonale straffedomstolen ICJ kan utrette når de nå skal vurdere legaliteteten til den israelske okkupasjonen og hvordan vi kan støtte sivilsamfunn som jobber for palestinske menneskerettigheter.

Susan Power har en doktorgrad i juss og er leder for Legal Research and Advocacy-avdelingen hos Al-Haq.

Samtalen, som vil foregå på engelsk, ledes av styreleder i Fellesutvalget for Palestina, Kirsti Næss.

Hva: Åpent møte med Susan Power fra Al-Haq
Hvor: Boksen på Kulturhuset, Youngsgate 6, Oslo
Når: Mandag 24. april kl. 19

Se mer info på Facebook-siden for arrangementet. 

Om Al-Haq

Al-Haq forsvarer rettighetene til fengslede barn, rettighetene til palestinere som blir fordrevet, og dokumenterer krigsforbrytelser overfor internasjonale domstoler. Organisasjonen har en rådgivende status overfor FNs organer og har mottatt internasjonale priser for sitt menneskerettsarbeid. Angrepet på de palestinske organisasjonene blir sett på som en betydelig opptrapping av angrepene på dem som kritiserer Israels okkupasjons- og undertrykkelsespolitikk, og føyer seg inn i rekken av israelske myndigheters langvarige svertekampanje og angrep på det palestinske sivilsamfunnet.

Al-Haq en av de seks palestinske organisasjonene som ble terrorstemplet av Israel 19. oktober 2021. Etter dette har utenriksministeren Anniken Huitfeldt flere gangar uttalt at Norge i samarbeid med flere land, vil be Israel omgjøre sin beslutning i fall det ikke kan legges fram bevis. Terrorstemplingen er også en sak som er fremmet i EU og i FN. Det har snart gått halvannet år siden terrorlistingen, hvor utenriksministeren i september uttalte: Det materialet vi har mottatt fra Israel er etter vårt syn ikke tilstrekkelig til å begrunne terrorlistingen av de seks organisasjonene. Dette har vi formidlet til israelske myndigheter. Skulle vi få ny informasjon fra Israel, vil vi gjøre en ny vurdering på det grunnlaget. Norge har i flere år investert store ressurser i å bygge opp et palestinsk sivilsamfunn. Dette vil vi fortsette med. Et levende sivilsamfunn er viktig for å ivareta og fremme demokratisk utvikling i Palestina og for å støtte opp om en to-statsløsning. Til tross for dette, har regjeringen likevel ikke bedt Israel trekke tilbake terrorstemplingen. Imens forverrer situasjonen seg for de seks organisasjonene.

Al-Haq får økonomisk støtte fra UD, og ble i 2023 nominert til Nobels Fredspris av Rødts stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt, og til Raftoprisen av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

Arrangører: Internasjonalt Utvalg i Rødt, Fellesutvalget for Palestina, Palestinakomiteen i Norge, KFUK-KFUM Global og Norges Kristelige Studentforbund.

Relaterte saker

Lørdag 14.12: Stans okkupasjonen – Våpenhvile nå!
13.12.2024

Nei til norske våpen og våpendeler i Gaza
26.06.2024

Palestinsk håp i Haag
27.05.2024