MENY

Foto: Ahmed Abu Hameeda

Palestinerne kjemper for sine liv, Israel for okkupasjonen

Den siste tidens eskalering i Israel og Palestina er en konsekvens av Israels straffefrihet.

Så langt i oktober er det registrert over 130 angrep mot palestinere fra ulovlige bosettere, israelere blir angrepet, knivstukket og drept og palestinske ungdommer beskutt, skadet og drept.

– Den siste tidens eskalering i Israel og Palestina er et resultat av mange år med okkupasjon og systematisk undertrykkelse, sier Kathrine Jensen i Palestinakomiteen i Norge.

Jensen understreker at mangel på reelle fredsforhandlinger og sanksjoner av Israels brudd på internasjonal lov fører til svekket håp for en fredelig løsning blant palestinerne. – Samtidig som verden snakker om fredsforhandlinger, forsyner Israel seg av kaken man skal forhandle om. Prisen for handlingslammelsen i møte med okkupasjonsmakten er det sivile palestinere og israelere som nå betaler.

– Dersom man mener alvor med å sikre folk mot systematiske overgrep kan ikke Israels forbrytelser mot palestinerne forbigås uten reaksjoner, mener Anna Lund Bjørnsen i Fellesutvalget for Palestina. Israel har et av verdens mest formidable militærmaskineri. I møte med dette respekteres ikke palestinernes menneskerettigheter. Der palestinerne kjemper for sine liv og grunnleggende rettigheter kjemper Israel for å opprettholde okkupasjonen, sier Bjørnsen.

Organisasjonene etterlyser reelle politiske virkemidler som kan presse Israel til å avslutte sin ulovlige okkupasjon, og mener boikott, deinvesteringer og sanksjoner er veien å gå. – Det nytter ikke lenger å sitte på gjerdet og vente på at Israel selv skal se seg tjent med å avslutte okkupasjonen, slik UD gir uttrykk for er den norske linjen, avslutter Kathrine Jensen i Palestinakomiteen i Norge.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024