MENY

Foto: Kirsti Næss

Palestinere saksøker amerikanske og israelske aktører involvert i bosettingsaktivitet

En gruppe palestinere som har blitt direkte berørt av Israels politikk saksøker nå amerikanske og israelske aktører som på ulike måter bidrar til bosettingsaktivitet på Vestbredden.

Gruppen saksøker entreprenørselskaper, sikkerhetsfirmaer, eiendomsmeglere og banker. Søksmålet på 34,5 milliarder dollar ble levert av advokatfirmaet Martin McMahon and Associates til Federal District Court i Columbia.

Ayman Nejm, talspersonen for advokatfirmaet som står bak søksmålet, uttalte på mandag at dette initiativet var det første i sitt slag, hvor palestinere og amerikanske palestinere går sammen om å saksøke amerikanske borgere og aktører som skattefritt har sørget for massive bidrag til bosettingsaktivitet på okkuperte palestinske områder.

Al JazeeraPalestinians sue pro-Israel tycoons for $34.5bn

De går også til sak for palestinere som på ulike måter er utsatt for israelske angrep, som har endt i tap av liv, eiendom eller jordbruksarealer.

Palestinerne bak søksmålet er blant andre den verdensberømte forfatteren Susan Abulhawa, samt aktivisten Bassem Tamimi fra landsbyen Nabi Saleh på Vestbredden. Tamimi har gjentatte ganger opplevd overgrep og tortur etter å ha arrangert fredelig protester mot den israelske okkupasjonen. En annen som er med på søksmålet er Doaa Abu-Amar. Doaa mistet fjorten familiemedlemmer etter at dagsenteret de søkte trygghet i under Gazakrigen i 2009 ble bombet. Mange bak søksmålet har mistet sine kjære, har barn som er blitt mishandlet og drept på vei hjem fra skole, fått butikkene sine ødelagt, blitt frastjålet land, eier brønner med vann som har blitt forgiftet, har fått olivenlunder ødelagt og mange har fått fysiske og psykiske skader som følge av Israels okkupasjon og bosetting på okkupert område.

Noen av aktørene som saksøkes er milliardærer som Sheldon Adelson, Irving Moskowitz, og John Hagee, og organisasjoner som Christian Friends of Israeli Communities og Friends of the Israeli Army. Aktørene saksøkes for å ha begått krigsforbrytelser, lemlestet og myrdet tusenvis av palestinere i samarbeid med voldelige bosettere, G4S-ansatte og israelske soldater, i håp om at deres aktivitet skal fordrive palestinere fra deres områder.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024