MENY

Ordfører i Tel Aviv etter terrorangrep: Okkupasjonen må ta skylden

Ordfører Ron Huldai fra det israelske arbeiderpartiet mener at okkupasjonen må ta skylden for slike angrep.

Onsdagens grusomme angrep i Tel Aviv, der 4 mennesker ble skutt og drept har skap mange reaksjoner. Det israelske militæret har omringet landsbyen Yatta nær Hebron der gjerningspersonene kommer fra, og forventes å gjennomføre arrestasjoner av deres familiemedlemmer.

Kollektiv avstraffelse

Nå melder Haaretz at alle de 83 000 tillatelser som er gitt til palestinere for å besøke Jerusalem eller slektninger i Israel under Ramadan er suspendert. Suspenderingen gjelder også de fra Gaza som har fått tillatelse til å be på i Al Aqsa-moskeen. Dette ble klart på en pressekonferanse med statsmnister Benjamin Netanyahu, forsvarsminster Avigdor Lieberman and representant fra IDF Gadi Eisenkot

Okkupasjonen har skylden

Representanter fra Joint List, den palestinske fraksjonen i Israel, gikk sammen med ordføreren i Tel Aviv ut og fordømte angrepene. «Vi fordømmer alle angrep på sivile. Slike angrep gagner ikke kampen for palestineres rettigheter.» Ordfører Ron Huldai fra det israelske arbeiderpartiet legger allikevel til at okkupasjonen må ta skylden for slike angrep. «Vi må være det eneste landet i verden som kan holde en hel befolkning under okkupasjon, uten at deres rettigheter blir innfridd. Vi kan ikke fortsette å holde et folk under okkupasjon og håpe på at de slår seg til ro med at det er greit».  Uttalelsene ble gitt til Army Radio, og gjengitt i Jerusalem Post.

Høyresiden svarer

Israels høyreside kommer med massiv kritikk av Huldai og hans uttalelser. Viseforsvarsminister Eli Ben-Dahan påpeker at det «var terrorisme her for 100 år siden også», og sier at «det er nettopp på grunn av håpet om en palestinsk stat at terrorangrepet skjedde». Ben-Dahlan mener angrepene vil stoppe når palestinerne forstår at Israel ikke vil innfri deres krav». Ben-Dahan sier også at Huldais uttalelser er bisarre og sier at «det er på tida at høyresiden sier ifra ledere på venstresiden at det er de som er i desillusjonerte».

Bekymret for at terroristen overlevde

Bezalel Smotrich, Knessetmedlem fra partiet Bayit Yehudi, uttrykte torsdag skuffelse for at palestinerne bak angrepet ikke ble drept på stedet. «Jeg er svært bekymret for det faktum at terroristen forlot åstedet i live igår. En terrorist som skader jøder burde ikke komme ut av det med livet i behold», skrev Smotrich på Twitter og avslutter: «Tiden renner ut for lederne i Hamas, dette er personer som fortjener å dø «.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024