MENY

Foto: Annikken Nygård

Opprop til utenriksministeren signert av 55 organisasjoner

Forsvar folkeretten, Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet nå. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

Oppropet ble lansert den 5.mai, og overlevert av initiativtakerne til Utenriksdepartementet ved statssekretær Marianne Hagen. –Mer enn noen gang er det viktig at vi viser solidaritet med det palestinske folket og slår alarm, sier advokat Kjell Brygfjeld fra Forsvar Folkeretten.

–Jeg forventer at vår egen regjering reagerer kraftig på Israels siste signaler om annektering av palestinsk jord slik Norge gjør overfor andre land som vedvarende og alvorlig bryter folkeretten.

Det er første gang det fremmes krav om heving av blokaden ved et felles norsk opprop.  De 58 organisasjonene som har signert representerer et stort mangfold: humanitære organisasjoner, politiske partier, religiøse organisasjoner, fagforbund, menneskerettighetsorganisasjoner og ungdomsorganisasjoner. Lignende initiativ er tatt internasjonalt.

Last ned oppropet i sin helhet her.

Mens alle land i verden nå setter inn enorme ressurser for å beskytte innbyggernes helse og stabilisere økonomien i møte med Covid-19, står det palestinske samfunnet overfor langt større utfordringer.

–Palestinerne, en befolkning under okkupasjon og blokade, er en høyrisikogruppe både for smitten og for uforholdsmessige kontrolltiltak fra okkupasjonsmakten, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps direktør for utvikling og humanitært samarbeid.

For de to millioner menneskene som bor på Gazastripen er situasjonen katastrofal. 13 år med den israelske blokaden og tre militære operasjoner har gjort livet ulevelig for palestinerne her. Helsevesenet på Gazastripen var på randen av kollaps allerede før de første koronapasientene skulle behandles. I mange år har det slitt med å møte befolkningens behov på grunn av akutt mangel på medisin, utstyr, leger og opplæring.

FN og andre internasjonale organ har i flere år reist krav om at blokaden av Gazastripen må heves.

–Det er på høy tid at den 13 år gamle blokaden som strider mot internasjonal rett, heves, og at den kollektive avstraffelsen som er en forbrytelse mot menneskeheten, opphører, sier Arne Birger Heli i Ship to Gaza Norway.

Mens det palestinske samfunnet er på høygir for å hindre koronasmitte, øker volden fra bosetterne, israelske militærstyrker fortsetter med sin fordriving av palestinere fra sine hjem og sin nedverdigende behandling av palestinske arbeidere. I perioden 22. – 29. april kan det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR) vise til 111 tilfeller av israelske brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov.

–Vi reagerer også sterkt på Israels annekteringsplaner som utsetter det palestinske samfunnet for ekstreme utfordringer og dreper ethvert håp for en framtidig stat, sier Stein Guldbrandsen, medlem av AU i Fagforbundet.

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen på okkuperte palestinske områder, Michael Lynk, oppfordrer det internasjonale samfunnet i en uttalelse fra 1.mai å ta i bruk sanksjoner og mottiltak overfor Israel for sine alvorlige og vedvarende brudd på internasjonal lov.

Tilsluttede organisasjoner:

Aftenpostens Grafiske Klubb
Arbeidernes Ungdomsfylking
Attac Norge
BDS Norge
Bestemødre for fred
Changemaker
EL & IT Forbundet
Fagforbundet teoLOgene
Fagforbundet Ung
Fellesforbundet
Fellesorganisasjonen
Fellesutvalget for Palestina
FIVAS
Handel og Kontor i Norge
ICJ-Norge Studentnettverk
Industri Energi
Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet
KFUK-KFUM Global
Kvekerhjelp
Kvekersamfunnet i Norge
Latin-Amerikagruppene i Norge
LO i Bergen og omland
LO i Oslo
LO i Trondheim
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
NNN Oslo og Akershus
Norges Fredslag
Norges Fredsråd
Norges Kommunistiske Parti
Norges kristelige studentforbund
Norges Sosiale Forum
Norsk Dramatikerforbund
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norsk Jernbaneforbund
Norsk PEN
Oslo Arbeiderparti
Oslo Bygningsarbeiderforening
Oslo Grafiske Fagforening
Oslo og Akershus HK
Oslo Senterungdom
Palestinakomiteen i Norge
Palestine Network Norway
Palestinske barn i israelske fengsler PIM
Rød Ungdom
Rødt
Sabeels Venner i Norge
Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond SAIH
Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel AKULBI
Senterungdommen
Skolenes Landsforbund
Sosialistisk Ungdom
Sosialistisk Venstreparti
Stiftelsen Karibu
Ungkommunistene i Norge

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024