MENY

Oppdatering fra Det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR)

Ukentlig oppdatering fra PCHR om menneskerettighetsbrudd.

PCHR er en uavhengig organisasjon lokalisert i Gaza og har rådgivende status hos FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC). Siden 2001 har PCHR ukentlig publisert oppdateringer med Israels menneskerettighetsbrudd mot palestinere. Disse oppdateringene deles gjerne inn i flere kategorier, blant annet krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet, bosetter-angrep og restriksjoner på bevegelsesfrihet.

10. til 16. november

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

En palestinsk jente ble drept og seks palestinere, inkludert et barn og en internasjonal solidaritetsaktivist, ble såret, mens titalls av andre ble angrepet fra israelsk militære på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

14. november 2022 Drepte israelske militære Fulla Rasmi ‘Abdul al-‘Aziz Masalmah (16) og såret Anas Suliman Hassounah (26) med et skudd i venstre skulder og arresterte ham deretter. Israelsk militære hevdet at bilen kjørte forsøkte å kjøre over israelske soldater og sjåføren adlød ikke soldatenes ordre om å stoppe, så de åpnet ild mot bilen. Det var ingen øyenvitne i området på tidspunktet for hendelsen, da den fant sted ved daggry, men opptak publisert på sosiale medier viste at israelsk militære åpnet ild mot kjøretøyet bakfra.

11. november 2022 Ble tre palestinere og en internasjonal solidaritetsaktivist skutt med gummibelagte metallkuler av israelsk militære under Kafr Qaddoums ukentlige protest i Nord-Qalqilya.

Samme dag ble dusinvis av palestinere såret på grunn av angrep med tåregass og påført sår av splinter fra sjokkgranater under sammenstøt med israelsk militære nær Bab al-Zawiyia-området i Hebron.

14. november 2022 Fikk tre palestinere, inkludert 2 barn, brudd og skader da israelsk militære angrep palestinere, som høstet oliventrær i deres jordbruksland i Dura i Hebron. Israelsk militære brukte også tåregass og sjokkgranater mot palestinerne etter at sistnevnte tok opp olivenfrøplanter plantet av en bosettere på deres land.

14. november 2022 Ble et 14 år gammelt barn skutt med en kule i høyre ben under sammenstøt med israelsk militære, som etablerte et midlertidig militært sjekkpunkt ved den nordlige inngangen til landsbyen Teqoa, øst for Betlehem.

På Gazastripen ble det rapportert om 3 skyteepisoder på landbruksområder på den østlige Gazastripen, og 5 skyteepisoder mot fiskebåter utenfor den vestlige Gaza-kysten, mest på den nordlige Gazastripen.

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

Israelsk militære rev to landbrukshus, hvor de tvang en palestiner til å rive sitt eget hus, og konfiskerte landbruksutstyr og en generator på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

11. november 2022 Tvang israelsk militære en palestiner til å rive det 70 kvm store huset sitt til en familie på 4 personer, inkludert en kvinne og 2 barn, i landsbyen Beit Safafa i det okkuperte Øst-Jerusalem, under påskudd av mangel på lisens for byggningen.

13. november 2022 Rev israelsk militære to landbruksboliger bygget av blikkplater og stål- og solcellepaneler, og fortrengte to familier på 9 personer, inkludert 2 kvinner og 5 barn, under påskudd av mangel på lisens for byggningen.

Samme dag konfiskerte israelske administrasjons- og organisasjonsoffiserer, under israelsk militær beskyttelse, blikkplater, stålsøyler og en generator som tilhørte en palestiner, som hadde til hensikt å bygge en blikkbelagt brakke for husdyrene sine i byen Yatta i Hebron.

Bosetterangrep

Israelske bosettere utførte 4 angrep på palestinernes kjøretøy i forskjellige områder på Vestbredden. Detaljer er som følger:

14. november 2022 Flyttet israelske bosettere inn i landsbyen Haris i Salfit, nord på Vestbredden, og brente fire kjøretøyer som tilhørte palestinere.

15. november 2022 Angrep og satte israelske bosettere fyr på et kjøretøy som tilhørte en palestiner som var på vei tilbake fra landsbyen ‘Attil nord i Tulkarm til Nablus.

Samme dag avskjærte israelske bosettere en buss for en kvinnetur i Hebron og hindret dem i å bevege seg i flere timer, noe som førte til frykt blant passasjerene.

16. november 2022 Kastet israelske bosettere stein mot fire kjøretøy nær landsbyen Ramin, øst for Tulkarm, og knuste vinduene deres. Samme dag skadet israelske bosettere et kjøretøy som tilhørte en palestinsk lege nær landsbyen Jit i Qalqilya.

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 35 militære intervensjoner på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse inngrepene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse intervensjonene ble 62 palestinere arrestert.

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

I mellomtiden opprettholder israelsk militære sin ulovlige og umenneskelige 15-års stengning på Gazastripen.

11. november 2022 stengte israelsk militære inngangene til landsbyen Beit Ummar i Hebron etter sammenstøt mellom israelsk militære og palestinere, der israelsk militære brukte våpen og sjokkgranater.

 

Les hele oppdateringen her

 

3. til 9. november

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

5 palestinere, inkludert et barn, ble drept, og 14 andre, inkludert 2 barn og en utenlandsk solidaritetsaktivist, ble såret, og titalls andre angrepet av israelsk militære på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

3. november 2022 Ble Dawoud Rayan skutt og drept av israelsk militære etter militær intervensjon i landsbyen Beit Duqqu i Øst-Jerusalem.
Samme dag ble 2 palestinere, inkludert et barn og et medlem av den palestinske motstandergruppen drept, og 3 andre ble såret av israelsk militæres inntog i Jenin flyktningleir, nord på Vestbredden.

5. november 2022 Ble Mosa’b Nafal drept og en annen ble såret før han ble arrestert etter at israelsk militære åpnet ild mot dem nær landsbyen Sinjil, øst for Ramallah.

4. november 2022 ble 3 palestinere og en utenlandsk solidaritetsaktivist skadet etter angrep fra det israelske militære under den ukentlige protesten nord for Qalqilya. I tillegg ble en palestiner såret under sammenstøt med israelsk militære etter deres inntog i byen Azzoun, øst for Qalqilya. Samme dag ble 2 sivile anlegg og landbruksareal skadet som følge av at krigsflyene fra israelsk militære avfyrte rundt 16 missiler mot et motstandssted, ved siden av landbruksområder i Maghazi flyktningleir sentralt på Gazastripen.

På Gazastripen ble det rapportert om 8 skytinger av israelsk militære mot fiskebåter utenfor Gaza-kysten, og 10 andre skyteepisoder ble rapportert på landbruksområder øst i Gazastripen.

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

Israelsk militære rev 5 hus, de fleste av dem var under bygging og 4 landbruksanlegg, og konfiskerte eiendom på Vestbredden. Detaljer er som følger:

6. november 2022 Tvang israelsk militære en borger til å rive huset sitt under bygging i Anata i det okkuperte Øst-Jerusalem etter den israelske kommunens beslutning, under påskudd av mangel på lisens for byggningen.

7. november 2022 Rev israelsk militære, ved bruk av bulldosere, et bakeri med 3 butikker i Shu’fat-området i Øst-Jerusalem, under påskudd av ulisensiert bygging. Israelsk militære rev også et 200 kvadratmeter stort hus som fortsatt ble bygd, og et gjerde i nærheten, øst for Jeriko. Samme dag revet israelsk militære et 2-etasjes hus på 200 kvm i landsbyen Qibya i Ramallah, under påskudd av at det var i område C, noe som gjorde en familie på 6, inkludert 2 kvinner, hjemløse.

9. november 2022 Rev israelsk militære et hus under bygging på rundt 230 kvadratmeter i Beit Hanin i Øst-Jerusalem, under påskudd av ulisensiert bygging.

Bosetterangrep

5 palestinere ble skadet, og jordbruksland og eiendommer ble også skadet i 8 angrep utført av bosettere på Vestbredden. Detaljer som følger:

3. november 2022 Ble en palestiner, hans kone og 3 av barna deres skadet og forslått som følge av et angrep fra bosettere fra Asfar-bosetningen i Hebron, mens familien høstet oliven i Al-Majalis-området.

5. november 2022 Angrep bosettere palestinere som høstet oliven i byen Kafr al-Deik, vest for Salfit, og beslagla en maskin som hjelper høstingen av oliven og en pose som inneholdt personlige dokumenter. Bosetterne, beskyttet av israelsk militære, samlet seg ved den vestlige inngangen til landsbyen Hares i Salfit, og kastet steiner mot de forbipasserende kjøretøyene.

6. november 2022 Ødela nybyggere fra Adora-bosetningen i Hebron vanningssystemet med avlinger i «Ein Fara»-området, i nærheten av bosetningen. Bosetterne angrep også jordbruksland i landsbyen Kafr Qaddoum i Qalqilya og kuttet ned flere oliventrær. Samme dag stjal bosettere rundt 19 poser med oliven fra jordbruksland i byen Kafr al-Deik, vest for Salfit.

7. november 2022 hogde bosettere ned 116 oliventrær øst for Turmusa’ya i Ramallah.

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 190 militære intervensjoner på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse intervensjonene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse intervensjonene ble 81 palestinere arrestert, inkludert 11 barn og 2 kvinner. På Gazastripen arresterte israelsk militære 6. november 2022 en borger fra Rafah ved Beit Hanon «Erez»-overgangen.

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

På Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, fortsetter israelsk militære å innføre restriksjoner på bevegelsesfriheten. På toppen av sine 108 permanente sjekkpunkter etablerte israelsk militære 95 midlertidige militære sjekkpunkter på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, og arresterte 4 palestinere ved disse sjekkpunktene.

5. november 2022 Stengte israelsk militære inngangen til landsbyene Janba og Al-Markaz i byen Masafafer Yatta i Hebron, med sementblokker og sandbermer.

I løpet av denne uken stengte israelsk militære Qalanda- og Al-Za’eem-sjekkpunktene flere ganger og åpnet dem igjen senere, og strammet inn prosedyrene deres ved Jerusalem-sjekkpunktene.

 

Les hele oppdateringen her

27. oktober til 2. november

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

11 palestinere, inkludert 3 barn og 2 ambulansepersonell, ble såret, og titalls andre ble angrepet av israelsk militære på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Videre brukte israelsk militære overdreven bruk av makt som fulgte med inngrep i de palestinske byene og landsbyene, eller undertrykkelse av fredelige protester organisert av palestinske sivile som skadet mange palestinere, og de var som følger:

28. oktober 2022 Ble en 22 år gammel palestiner truffet med en sjokkgranat under et israelsk militære angrep i landsbyen Kafr al-Labad i Tulkarm. Et barn ble også skutt med en gummikule under sammenstøt med israelsk militære etter sistnevntes undertrykkelse av Kafr Qaddoums ukentlige protest i Nord-Qalqilya.

29. oktober 2022 Ble en 19 år gammel palestiner skutt i foten under sammenstøt med israelsk militære i al-Arroub flyktningleir i Hebron. En ambulansepersonell på 22år ble også påført splinter i skulderen etter at israelsk militære åpnet ild mot en ambulanse tilhørende Palestine Red Crescent Society (PRCS) nær «Givat Havot» bosettingsutpost i østlige Hebron etter at det ble rapportert om en skadd i området til PRCS. Det viste seg senere at en palestiner ble drept etter å ha utløst skudd drepte en israelsk nybygger og skadet andre.

30. oktober 2022 Ble et 17 år gammelt barn og en 18 år gammel ung mann skutt med gummikuler etter at israelsk militære åpnet ild og avfyrte tåregassbeholdere mot palestinere samlet nær annekteringsmuren, vest for Tulkarm. En palestiner ble også skutt i låret under sammenstøt med israelsk militære nær militærsjekkpunkt (300), nord for Betlehem.

31. oktober 2022 Pådro en ambulansepersonell (33) splintsår etter at en PRCS-ambulanse som han kjørte ble et mål under sammenstøt og skuddveksling mellom medlemmer av palestinske væpnede grupper og israelsk militære etter sistnevntes inntog i Jenin og dens flyktningleir. Før de trakk seg ut arresterte israelsk militære en palestiner fra Jenin flyktningleir.
Samme dag ble en palestiner skutt med en gummikule etter at israelsk militære åpnet ild mot ham under hans forsøk sammen med en palestinsk kvinne å forhindre israelsk militære fra å arrestere datteren hennes ved et militærkontrollpunkt etablert ved inngangen til den lukkede al-Shuhada-gaten i Sentrale Hebron.

2. november 2022 Ble en 39 år gammel palestiner skutt med fire ganger da israelsk militære åpnet ild mot kjøretøyet hans nær Muthalath al-Kharsa-krysset i Hebron. Israelsk militære hevdet at han forsøkte å utføre et angrep.

På Gazastripen ble det rapportert om 5 skyteepisoder på landbruksområder øst i Gazastripen, og 7 skytinger på fiskebåter utenfor de vestlige Gaza-kystene, for det meste i det nordlige Gazastripen.

 

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

Israelsk militære rev 9 hus, og gjorde 31 palestinere, inkludert 8 kvinner og 13 barn, hjemløse. Detaljer er som følger:

27. oktober 2022 Ga israelsk militære 2 sivile to varseler om å stanse byggearbeidene i husene deres i landsbyen Al-Mughayyir, øst for Ramallah, under påskudd av å være i område klassifisert som område (C).

28. oktober 2022 ved å implementere en israelsk kommunal ordre, tvang israelsk militære en palestiner til å rive huset sitt under konstruksjon i landsbyen Al-Tur i det okkuperte Øst-Jerusalem under på bakgrunn av de mente han ikke hadde lisens for bygging. Det skal bemerkes at husets eier bor i et 50 kvadratmeter stort hus sammen med sine foreldre, kone og tre barn.

31. oktober 2022 Rev israelsk militære et underbyggende hus bestående av 3 etasjer, en vannbrønn og en 100 meter lang betongvegg i al-Baq’a-området i Hebron.

31. oktober 2022 Utstedte israelsk militære en militær ordre om å beslaglegge rundt 616 landarealmål fra landsbyene Qaryut, As-Sawiya og Al-Lubban_ash-Sharqiya i Nablus, for å utvide «Eli»-bosetningen, som er etablert i landene til disse landsbyene.

2. november 2022 Rev israelsk militære fire hus i landsbyen Al-Walaja, nordvest for Betlehem, under påskudd av ulisensiert konstruksjon, og gjorde 2 familier på til sammen 12 personer, inkludert 6 barn og 3 kvinner, hjemløse.

 

Bosetterangrep

27. oktober 2022 Kastet israelske bosettere steiner og hindret bevegelsen av palestinernes kjøretøy nær den vestlige inngangen til landsbyen Haris i Salfit og nær inngangen til landsbyen Kafr Laqif i Qalqilya, og forårsaket materiell skade på et kjøretøy.

28. oktober 2022 Hindret en israelsk bosetter bøndene i den palestinske Kafl Haris-landsbyen fra å passere gjennom grusgaten som ligger nær et elektrisitetsrom som ble etablert rett overfor bosetningen «Ariel» i Salfit. Også israelske bosettere kastet steiner og hindret bevegelsen av kjøretøyer som passerte omkjøringsveien mellom landsbyen Bruqin og landsbyen Kafr ad-Dik i Salfit.

29. oktober 2022 Kastet israelske bosettere steiner og hindret bevegelsen av palestinske kjøretøy nær den vestlige inngangen til landsbyen Kafr ad-Dik, vest for Salfit. På kvelden kastet israelske bosettere, fra bosetningen «Kiryat Arba» i Hebron, steiner og åpnet ild mot palestinske hus i al-Ras-området og i al-Jaber-området øst for byen i tillegg til å knuse vinduer på flere kjøretøy. Dette kom etter et skyting utført av en palestiner som førte til å drepe angriperen og en israelsk nybygger samt skade på andre i nærområdet. Israelske bosetteres fortsatta angrep om kvelden og ble fulgt opp av israelsk militære som raidet et hus og arresterte en av beboerne.

 

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 184 angrep på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse inngrepene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse inngrepene ble 74 palestinere arrestert, inkludert 7 barn og 4 kvinner.

På Gazastripen arresterte israelske marinestyrker 1. november 2022 4 fiskere mens de seilte utenfor Gaza-kysten og konfiskerte to fiskebåter der de 4 fiskerne var om bord.

 

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

På Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, fortsetter israelsk militære å innføre restriksjoner på bevegelsesfriheten. På toppen av sine 108 permanente sjekkpunkter etablerte israelsk militære 99 midlertidige militære sjekkpunkter på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, og arresterte 9 palestinere ved disse sjekkpunktene.

Siden 11. oktober 2022 har israelsk militære innført kollektive straffetiltak mot Nablus og dens tre leire: Balata, Ein Beit al-Maa’ og Askar, og dens byer og landsbyer, inkludert lukking av innganger og sjekkpunkter. Disse tiltakene påvirket dagliglivet til titusenvis av palestinere.

29. oktober 2022 stengte israelsk militære inngangene som fører til Qizoun-området i det østlige Hebron, hvor det er et hus som israelsk militære har til hensikt å rive som en del av den kollektive avstraffelsespolitikken. Dessuten stengte israelsk militære alle innganger som fører til Hebron og forbinder med omkjøringsveien (60) og forhindret palestinske kjøretøy fra å komme inn eller ut til neste dag.
Samme dag stengte israelsk militære Road (60) i Betlehem for kjøretøy.

 

Les hele oppdateringen her

20. til 26. oktober

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

7 palestinere, inkludert 5 sivile, ble drept i tillegg til et barn som døde av skadene påført, og 44 andre ble såret, inkludert 14 barn, på Vestbredden, bl.a. Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

20. oktober 2022 døde Mohammad Fadi Nuri (16) etter å ha blitt skutt i magen under israelsk militære inntog i Al-Bireh den 28. september 2022.

21. oktober 2022 Ble Salah al-Breiki (19) drept, og 3 andre ble såret av israelsk militære sitt inntog i Jenin. Israelsk militære trakk seg ut etter at de hadde arrestert en palestiner fra et hus de sperret av.

22. oktober 2022 Ble Rabi ‘Arafa Rabi (32), fra Qalqilya, skutt i hode etter at israelsk militære åpnet ild mot et kjøretøy som kjørte ham og andre arbeidere nær den israelske porten (109), sør for Qalqilya. Israelsk militære hevdet at soldatene åpnet ild mot kjøretøyet etter at sistnevnte forsøkte å kjøre over en israelsk soldat ved sjekkpunktet.

25. oktober 2022 Ble 5 palestinere, inkludert 3 sivile, drept og 20 andre, for det meste sivile, inkludert 3 barn, såret av israelsk militære i Nablus og Ramallah på Vestbredden. Blant de drepte ble fire, inkludert 2 sivile, drept i en militær operasjon utført av israelsk militære i Nabluss gamleby, mens den femte personen ble drept på grunn av overdreven bruk av makt i Ramallah under sammenstøt med israelsk militære.

I mellomtiden var de skadde ofre for overdreven bruk av makt som fulgte med israelsk militært angrep i byer og landsbyer, og undertrykkelse av fredelige protester organisert av palestinske sivile, noen detaljer:

20. oktober 2022 Ble 5 palestinere, inkludert 4 barn, skadet: en av dem i alvorlig tilstand, under sammenstøt med israelsk militære i landsbyen Sa’ir, i al-Shuhada-gaten og ved inngangen til Beit Ummar i Hebron. Dessuten ble 4 palestinere skadet under konfrontasjoner med israelsk militære i landsbyen Biddu og mellom inngangen til landsbyen al-Ram og rundkjøringen Abu Al-Shaheed nær Qalandia-sjekkpunktet i Øst-Jerusalem. Dessuten ble to barn såret med 2 skudd under israelsk militært-sammenstøt nær militærkontrollen (300), nord for Betlehem. I mellomtiden ble 2 palestinere såret med gummikuler; andre ble kvalt; og en palestiner ble arrestert under konfrontasjoner med israelsk militære nær al-Mahkamah-sjekkpunktet ved den nordlige inngangen til al-Bireh-byen.

21. oktober 2022 Ble et barn såret med en gummikule under sammenstøt med israelsk militære i Betlehem.

På Gazastripen ble det rapportert om 10 skuddvekslinger av israelsk militære på fiskebåter utenfor Vest-Gaza-kysten, for det meste i det nordlige Gazastripen, og en av skytingene forårsaket skade på en lysbåt. Det ble også rapportert om 3 andre skyteepisoder på landbruksområder på den østlige Gaza-stripen. (Fiskere ble også arrestert sent på onsdag.)

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

Israelsk militære rev 3 hus, og gjorde 2 familier på 15, inkludert 2 kvinner og 8 barn, hjemløse, og konfiskerte 5 landbrukstelt på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

20. oktober 2022 Rev israelsk militære et underbyggende hus i Hebron under påskudd av ulisensiert bygging. Det skal bemerkes at dette er tredje gang huset rives.

10. oktober 2022 Tvang israelsk militære en palestiner til å rive huset sitt i Jabal Mukabber i det okkuperte Øst-Jerusalem og som gjorde en familie på 7, inkludert en kvinne og 3 barn hjemløse.

25. oktober 2022 Rev Israelsk militære et hus som var under bygging, nord for landsbyen Bani Na’im i Hebron, som en familie på 8, inkludert 5 barn, hadde til hensikt å flytte til. Etter rivingen brøt det ut sammenstøt i området der israelsk militære angrep og arresterte en palestiner. Samme dag konfiskerte israelsk militære 5 landbrukstelt, sør for landsbyen Susiya i Hebron.

Bosetterangrep

20. oktober 2022 Satte israelske bosettere fyr på et kjøretøy og ødela rundt 80 oliven- og mandelfrøplanter i landsbyen Al-Mughir, øst for Ramallah. På kvelden angrep bosettere palestinske kjøretøy nær (al-Mahkamah) sjekkpunkt i al-Bireh by, og forårsaket skade på 3 kjøretøy. De angrep også et hus i Salfit med steiner.

21. oktober 2022 Angrep bosettere, beskyttet av israelsk militære, bønder som høstet oliven i Tulkarm og Salfit.

22. oktober 2022 Angrep bosettere, beskyttet av israelsk militære, bønder som høstet oliven i Salfit og utførte opptøyer ved å samle seg på veier og blokkere kjøretøyers bevegelser på disse veiene, samt kaste steiner på dem i Qalqilya.

23. oktober 2022 Brøt bosettere, beskyttet av israelsk militære, seg inn i landsbyene Tekoa, Minya og Dar Nahla i Betlehem, kastet steiner mot palestinske hus og eiendommer og knuste vinduer på kjøretøy. Dessuten angrep de bønder mens de høstet oliven i Tulkarm.

24. oktober 2022 Angrep bosettere, beskyttet av israelsk militære, bønder og utførte opptøyer på veiene i Salfit.

25. oktober 2022 Angrep bosettere bønder som høstet oliven i landsbyen Turmusa’ya i Ramallah. Samtidig satte bosettere fyr på 2 kjøretøyer, inkludert ett som tilhørte motstandskomiteen for murer og bosettinger. Også bosettere utførte gateopptøyer i Salfit.

 

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 203 angrep på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse inngrepene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse angrepene ble 84 palestinere arrestert, inkludert 26 barn, og en kvinne. På Gazastripen arresterte israelske marinestyrker 26. oktober 2022 5 fiskere og konfiskerte båten deres etter at den ble fanget opp utenfor den nordlige Gazastripen.

 

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

På Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, fortsetter israelsk militære å innføre restriksjoner på bevegelsesfriheten. På toppen av sine 108 permanente sjekkpunkter, etablerte israelsk militære 84 midlertidige militære sjekkpunkter på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, og arresterte 3 palestinere ved disse sjekkpunktene.

20. oktober 2022 Stengte israelsk militære jernporten etablert ved den vestlige inngangen til landsbyen Husan.

20. oktober 2022 Stengte israelsk militære de fleste veier i landsbyen Hawara, sørøst for Nablus, frem til 25. oktober 2022 med sandbermer for å hindre palestineres bevegelse på hovedgaten, som en del av israelsk militære kollektive avstraffelsespolitikk.

23. oktober 2022 Stengte israelske myndigheter inngangen til landsbyen Beit Ummar, nord for Hebron, inngangen til ‘Arroub flyktningleir, nord for Hebron, og inngangen til landsbyen ‘Abod, nordvest for Ramallah, med jernporter.

24. oktober 2022 Stengte israelsk militære jernporten ved den nordlige inngangen til landsbyen Tekoa.

25. oktober 2022 Stengte israelsk militære porten etablert ved hovedinngangen til landsbyen Nabi Saleh, holdt tilbake kjøretøyene til forbipasserende og konfiskerte kjøretøynøklene deres. Følgende jernporter ble også stengt i disse områdene: porten på Wadi Al-Delb Road nær landsbyen Ras Karkar, inngangen til landsbyen Kafr Ni’ma og inngangen til landsbyen Rantis, vest for Ramallah.

Les hele oppdateringen her

 

 

13. til 19. oktober

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

3 palestinere, inkludert en sivil ble drept og 23 andre, inkludert 6 barn og 2 ambulansepersonell, ble såret på Gazastripen og Vestbredden. Detaljer er som følger:

14. oktober 2022 Ble to medlemmer av palestinske væpnede grupper drept og fire andre, inkludert to ambulansepersonell, ble såret i sammenstøt og konfrontasjoner med israelsk militære under sistnevntes inntog i Jenin flyktningleir, hvor de sperret av et hus, arresterte en av beboerne.

14. oktober 2022 Ble tre palestinere, inkludert et barn, skutt med gummibelagte kuler i sammenstøt med israelsk militære etter sistnevntes undertrykkelse av Kafr Qaddoums ukentlige protest i Nord-Qalqilya. Samme dag ble et barn skutt med en gummibelagt kule under sammenstøt med israelsk militære. I tillegg ble to palestinere skutt og to andre ble arrestert i sammenstøt med israelsk militære som beskyttet israelske bosettere mens de utførte angrep i landsbyen Huwara i Nablus. Dessuten ble tre palestinere, inkludert et barn såret og en annen ble arrestert under sammenstøt med israelsk militære ved inngangen til den lukkede al-Shuhada-gaten i Hebron.

15. oktober 2022 Arresterte israelsk militære en palestiner etter å ha åpnet ild mot ham og såret ham under påstanden om at han kastet steiner mot israelsk militære nær den nordlige inngangen til Yatta i Hebron. Videre arresterte israelsk militære en palestiner etter å ha åpnet ild mot ham og såret ham da han forsøkte å nærme seg annekteringsmuren, sørvest for landsbyen As-Samu i Hebron.

På Gazastripen ble det rapportert om 7 skyting på landbruksområder øst i Gazastripen, og 6 andre ble rapportert på fiskebåter utenfor den vestlige Gaza-kysten.

 

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

13. oktober 2022 Tvang israelsk militære en palestiner til å rive huset sitt i landsbyen Sur Baher basert på påstanden om at bygget ikke var godkjent, noe som gjorde ham, hans kone og datter hjemløse.

 

Bosetterangrep

Mange palestinere pådro seg skader, en israelsk solidaritetsaktivist pådro seg skader og palestinsk eiendom fikk alvorlige skader i 9 angrep utført av israelske bosettere under israelsk militær beskyttelse. Inkludert kontinuerlige angrep på palestinske bønder under innhøstningen av oliven på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

13. oktober 2022 Ble fem palestinere skadet etter at israelske bosettere angrep butikker og kjøretøy i landsbyen Huwara i Nablus og forårsaket skade på to kjøretøy. Samme dag angrep israelske bosettere jordbruksland i al-Montar-området i Nablus og kuttet grenene til 120 oliventrær. Om kvelden brant israelske bosettere en restaurant og en lastebil under angrepet deres i landsbyen Huwara. Også, under israelsk militær beskyttelse, titalls av israelske bosettere; noen av dem var maskert, sammen med det ekstremistiske israelske Knesset-medlemmet (MK), Itamar Ben Gvir, stormet Sheikh Jarrah-området. De raidet bolighus, angrep beboerne deres og skadet eiendommen deres.

14. oktober 2022 Fant palestinere at israelske bosettere hogde 12 gamle oliventrær, nord for landsbyen Qaryut i Nablus. På kvelden raidet israelske bosettere landsbyen Huwara og angrep butikker på hovedgaten midt i sammenstøt med palestinere. Samme dag kastet israelske bosettere, under israelsk militær beskyttelse en brannild mot Awarif Secondary School Rektors rom i landsbyen Urif Nablus, og satte den i brann.

15. oktober 2022 Angrep israelske bosettere palestinernes kjøretøy som passerte rundkjøringen Omar Abu Laila (Ariel), nord for Salfit. Som et resultat ble vinduer på noen kjøretøy knust.

19. oktober 2022 Angrep israelske bosettere palestinske bønder og frivillige med kniver, pinner og batonger da de forsøkte å nå et jordbruksland nær bosetningen «Ma’ale Amos» i landsbyen Kisan, øst for Betlehem. Som et resultat pådro en israelsk solidaritetsaktivist seg sår og brudd.

 

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 239 inngrep på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse inngrepene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse inngrepene ble 110 palestinere arrestert, inkludert 15 barn, 2 kvinner og en ambulansepersonell. I løpet av denne uken sprengte israelsk militære dørene til tre hus i Ramallah, mishandlet innbyggerne deres og tok penger fra dem. I det okkuperte Øst-Jerusalem gjennomførte israelsk militære en omfattende arrestasjonskampanje, enten under deres inntrengning i Shu’fat flyktningleir eller under nybyggerangrep i Sheikh Jarrah-området. Israelsk militære arresterte også en PRSC paramedic etter å ha stoppet en ambulanse kjørt av ham ved Za’tara militærkontroll.

 

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

Israelsk okkupasjon opprettholder sin ulovlige og umenneskelige 15-årige stengning av Gazastripen.

Israelske myndigheter kunngjorde at kryssene med Vestbredden og Gazastripen vil være stengt fra søndag ettermiddag 16. oktober 2022 til tirsdag midnatt 18. oktober 2022 for jødiske helligdager.

17. oktober 2022 Døde en pasient, Akram Ahmad Mohammad Al-Sultan (62), fra den nordlige Gazastripen, etter at han ble nektet å reise for behandling ved Al-Muttala’ sykehus i det okkuperte Jerusalem. Siden begynnelsen av dette året har således antallet dødsfall blant pasienter som nektes å reise for behandling i utlandet steget til 8, inkludert 3 barn.

11. oktober 2022 Fortsetter israelsk militære å innføre en beleiring og stenging av Nablus og dens tre leire: Balata, ‘Ein Beit el Ma og Askar, inkludert stenging av innganger og sjekkpunkter og blokkering av noen veier, som del av kollektive straffetiltak mot titusenvis av palestinere. Beleiringen ble pålagt etter et skyteangrep mot israelsk militære stasjonert nær «Shavei Shomron»-bosetningen, nordvest for Nablus, som drepte en israelsk soldat. På grunn av stengingen av sjekkpunkter trenger byens innbyggere 3-4 timer på å komme inn eller ut av byen, da de må bruke jord- og omkjøringsveier.

Les hele oppdateringen her

 

6. til 12. oktober

Krenkelser av retten til liv og kroppslig integritet

5 palestinske sivile ble drept, inkludert 3 barn, mens 34 andre sivile ble såret, inkludert 3 barn, og flere titalls av andre ble angrepet av israelsk militære på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Detaljer er som følger:

7. oktober 2022 Ble 13 palestinere skadet med metallkuler under sammenstøt med israelsk militære etter sistnevntes undertrykkelse av Kafr Qaddoums ukentlige protest i Nord-Qalqilya.

7. og 8. oktober 2022 Drepte israelsk militære 4 palestinere, inkludert 2 barn, og såret 10 andre, inkludert 3 i kritisk tilstand; en av dem var et barn, i 3 separate hendelser på Vestbredden.

12. oktober 2022 Ble Osama ‘Adawi (17) drept av brann forårsaket av det israelske forsvaret i Al ‘Aroub flyktningleir i Hebron som en del av forbrytelser med overdreven bruk av makt.

På Gazastripen ble det rapportert om 8 skytinger utført av israelsk militære mot fiskebåter utenfor Gaza-kysten (Vest-Gaza), og 3 andre skyteepisoder ble rapportert på landbruksområder øst i Gazastripen.

 

Ødeleggelse av jord, riving av eiendom og varslinger

Israelsk militære har revet 2 hus, og gjorde en familie på 8 personer, inkludert 2 kvinner og 4 barn, hjemløse. Detaljer er som følger:

8. oktober 2022 Tvang israelsk militære en palestiner til å rive huset sitt i Gamlebyen i Øst-Jerusalem basert på påstanden om at bygget ikke var godkjent, noe som gjorde ham og moren hjemløse.

10. oktober 2022 Rev israelsk militære et landbrukstelt, sør for Yatta i Hebron.

6. oktober 2022 Rev israelsk militære et 110 kvm stort hjem i Dura i Hebron, noe som gjorde en familie på 6, inkludert 4 barn, hjemløs basert på påstanden at bygget ikke var godkjent. Under rivingen angrep israelsk militære en palestiner og sønnen hans og arresterte en av dem, men løslot ham senere.

 

Bosetterangrep

Med begynnelsen av innhøstingen av oliven og som skjer hvert år, angrep israelske bosettere denne uken bønder, grunneiere og stjal avlingene deres i tillegg til å kutte ned trærne deres. Detaljer er som følger:

9. oktober 2022 Rev israelske bosettere 4 landbrukstelt i det sørlige Yatta i Hebron, med beskyttelse fra israelsk militære. Samme dag stasjonerte bosettere på hovedveien som fører til Jalazone flyktningleir nær «Beit El»-bosetningen, nord for Al-Bireh, og kastet steiner mot palestinske kjøretøy, men det ble ikke rapportert om skader.

10. oktober 2022 Angrep bosettere bønder som høstet oliven i Khallet Hassan-området, vest for Salfit. Det førte til at noen av dem ble skadet.

11. oktober 2022 Kastet bosettere fra bosetningen «Ma’ale Levona» i det østlige Ramallah stein mot palestinske hjem langs Old Nablus Street i landsbyen Sinjil, øst for byen, og forårsaket skade på vinduene til husene og en bil i området.

 

Militære angrep og arrestasjoner av sivile palestinere

Israelsk militære gjennomførte 203 inngrep på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem. Disse inngrepene inkluderte raid og ransaking av sivile hus og fasiliteter og etablering av sjekkpunkter. Under disse inngrepene ble 107 palestinere arrestert, inkludert 9 barn og 2 kvinner. På Gazastripen gjennomførte israelsk militære den 12. oktober 2022 et begrenset angrep i den østlige Al-Bureij flyktningleiren, øst for den sentrale Gazastripen.

 

Straffetiltak i Jerusalem

For femte dag på rad fortsetter israelsk militære å innføre en beleiring av Shu’fat flyktningleir og landsbyen ‘Anata i det okkuperte Øst-Jerusalem, inkludert stenging av innganger og sjekkpunkter og arrestasjon av minst 25 palestinere, som en del av kollektive straffetiltak mot titusenvis av mennesker, angivelig etter å ha kunngjort at personen som utførte Jerusalem-angrepet, hvor en israelsk kvinnelig soldat ble drept, var fra Shu’fat-leiren.

 

Israels restriksjoner på bevegelsesfrihet

Den israelske okkupasjonen opprettholder sin ulovlige og umenneskelige 15-årige stengning av Gazastripen.

Israelske myndigheter kunngjorde at kryssene med Vestbredden og Gazastripen vil være stengt fra søndag ettermiddag 9. oktober 2022 til tirsdag midnatt 11. oktober 2022 for den jødiske Sukkot-høytiden.

På Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, fortsetter israelsk militære å innføre restriksjoner på bevegelsesfriheten. På toppen av sine 108 permanente sjekkpunkter, etablerte israelsk militære 114 midlertidige militære sjekkpunkter på Vestbredden, inkludert det okkuperte Øst-Jerusalem, og arresterte 4 palestinere ved disse sjekkpunktene.

 

Les hele oppdateringen her

Relaterte saker

Palestinske barn i israelske militære fengsler
07.11.2022

Bosettinger og anneksjon
07.11.2022

Ramzy Baroud – The Palestinian vision for liberation
19.10.2022