Oljefondet må ut av selskaper som støtter opp om den israelske okkupasjon

Uttalelse fra Representantskapet i Fellesutvalget for Palestina 26. september 2024: Krigen på Gaza og krigshandlingene på Vestbredden er en humanitær og miljømessig katastrofe. Trass i alle fordømmende ord og pågående forhandlinger, fortsetter Israel sine grusomme og folkerettsstridige krigshandlinger.

Foto: Kirsti Næss

Krigen på Gaza og krigshandlingene på Vestbredden er en fortvilet humanitær og miljømessig katastrofe. Trass i alle fordømmende ord og pågående forhandlinger, fortsetter Israels myndigheter sine grusomme og folkerettsstridige krigshandlinger.

Fellesutvalget for Palestina, FuP, registrerer at den norske regjeringen har tatt flere grep i forbindelse med Gazakrigen bl.a. ved å være et av de første vestlige landene som krevde våpenhvile i Gaza og tatt en tydelig posisjon om å videreføre og øke støtten til UNRWA (FNs organisasjon for palestinske flyktninger). Regjeringen ba i juni Etikkrådet for Oljefondet om en redegjørelse angående selskaper med aktivitet i okkuperte palestinske områder, etter press fra sivilsamfunnet og et flertall i finanskomiteen på Stortinget. Rådet svarte i september at de ikke utelukker at flere selskaper med aktivitet knyttet til okkuperte områder kan bli utelukket fra Oljefondet.

Det er positivt det regjeringen og Oljefondet her gjør, men det er langt fra kraftig nok. Oljefondets oppdatering per 30. juni viser faktisk at de har kjøpt seg opp i enda et israelsk selskap som er svartelistet av FN fordi det bidrar til å støtte folkerettsstridige israelske bosetninger. Regjeringen og Oljefondet velger å ikke ta i bruk det samme handlingsrommet for raske og tydelige tiltak overfor Israel, som de gjorde overfor Russland etter Ukraina-invasjonen. Denne betydelige forskjellen i konkrete reaksjoner er enda tydeligere når vi ser på handlingsmønsteret til våre vestlige allierte, spesielt EU og USA.

FuP mener Norge har et selvstendig etisk ansvar for å tydeligere støtte palestinernes kamp for retten til å leve i og utvikle sin eget stat, endelig offisielt anerkjente av Norge 28. mai 2024. Når en stat og et folk blir okkupert med alle de grusomheter det innebærer, jf. Den internasjonale domstolens kjennelse 19. juli i år, må ikke reaksjonene være nølende og motsetningsfulle. Norges rolle som stor internasjonal investor gir oss en betydelig mulighet til å påvirke selskaper som opererer i konfliktområder som Palestina.

FuP krever derfor at:

  • Oljefondet trekkes ut av alle selskaper som er involvert i den israelske okkupasjonen av palestinsk land. Det er uakseptabelt at norske offentlige midler investeres i selskaper som bidrar til eller tjener på Israels ulovlige bosettinger, utbygging av infrastruktur, eller israelsk militær tilstedeværelse i okkupert område. Ved å fortsette investeringer i slike selskaper, bidrar Norge indirekte til å opprettholde okkupasjon og folkerettsbrudd.

  • Regjeringen og Oljefondet må etterleve prinsippene til den internasjonale BDS-bevegelsen, som oppfordrer til boikott av israelske produkter, deinvesteringer fra selskaper som tjener på okkupasjonen og sanksjoner mot Israel, inntil landet etterlever internasjonal lov.

  • Oljefondet må bli mer transparent og etablere tydeligere og strengere retningslinjer når det gjelder hvilke selskaper de investerer i, og informere grundigere om hvordan disse investeringene påvirker situasjonen i Palestina.

Relaterte saker