MENY

Oljefondet er den største investoren i selskaper knyttet til israelske bosettinger

Don’t Buy into Occupation sin årlige rapport avdekker at Oljefondet har aksjer verdt nesten 14 milliarder dollar i selskaper som er aktivt involvert i ulovlige israelske bosetninger.

Foto: Oljefondet

Koalisjonen Don’t But into Occupation (DBIO), som består av 24 europeiske sivilsamfunnsorganisasjoner, publiserer hvert år en rapport med oversikt over de største europeiske investorene i den israelske okkupasjonen. Med utgangspunkt i en liste over 50 selskaper som regnes som de selskapene som bidrar mest til de ulovlige bosettingene, vurderer DBIO hvilke av de europeiske finansinstitusjonene som er tyngst investert. I år, som i fjor, har Oljefondet den tvilsomme æren å være den største investoren med 13,9 milliarder dollar investert. En stor del av disse investeringene, rundt fem milliarder dollar, er i fem israelske banker som står for direkte finansiering av de ulovlige bosettingene.

 

LO, Norsk Folkehjelp, Handel og Kontor Norge, Fagforbundet og Fellesforbundet er de norske organisasjonene som er med i DBIO. Fellesutvalget for Palestina er også med via medlemskap i European Coordination for Committees and Associations for Palestine (ECCP).

 

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 resolusjon 2334 som igjen understreket at Israels bosettinger på okkupert palestinsk jord er åpenbare brudd på folkeretten.

 

Les hele rapporten her

Relaterte saker

Oslo kommune innfører kjøpestopp frå selskap involvert i israelske busettingar
09.05.2023

Send brev til Utanriksminister Huitfeldt
17.03.2023

Fordømmelse av Israel sine åtak på Nablus 22. februar
27.02.2023