MENY

Foto: Kirsti Næss

Norske Gro hjelper høyreorienterte bosettere med å etablere seg på den okkuperte Vestbredden

Den norske sionistiske aktivisten Gro Wenske har den siste tiden skapt overskrifter i Israel.

Ifølge den israelske avisen Haaretz, skal Wenske ved hjelp av sin mann og andre støttespillere ha klart å hjelpe høyreorienterte, jødiske bosettere med å kjøpe en kristen menighets eiendom på den okkuperte Vestbredden. Saken omtales også i The Times of Israel.

Gro Wenske er bosatt i Haifa, Israel. Hun ble for kort tid siden anklaget for å oppfordre til etnisk rensing da hun hadde et innlegg kalt «De ugudelige skal bli utryddet fra landet» på trykk i den kristne avisen Dagen.

Wenske er datter av Per-Faye Hansen, som i sin tid grunnla Karmel-Instituttet. Karmel-bevegelsens hovedoppgave er ifølge egen hjemmeside å «peke på profetienes oppfyllelse i Israel i dag, og rope det ut både i Norden og i Israels land«. Karmel-instittutet har i mange år samlet inn penger til israelske bosettinger på Vestbredden.

Ifølge Haaretz, har det den siste tiden foregått en omfattende renovering av tomten til den kristne menigheten, for å klargjøre den til bosetternes innflytting. Alt skal ifølge avisen ha foregått i det skjulte. Da avisen besøkte tomten, kom de i kontak med en ung mann som hevdet at han var norsk, og ansvarlig for de palestinske arbeiderne på stedet. Mannen, som kalte seg Emanuel, skal ha fortalt de israelske journalistene at formålet med renoveringen var å restaurere kirken tilbake til originalstand.

Ifølge Haartez ble den samme dekkhistorien fortalt til det israelske miltæret (IDF), som ikke har blitt informert om den tiltenkte bruken av stedet.

Anna Lund Bjørnsen, leder i Fellesutvalget for Palestina, reagerer sterkt når hun får høre om historien:

– Dette er et meget kritikkverdig bidrag til Israels ulovlige okkupasjon og brudd på internasjonal lov.
Se også: US millionaire «hid purchase of West Bank property» (Times of Israel)

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024