MENY

Foto: Annikken Nygård

Norske bånd til Israel må brytes

Fellesutvalget for Palestina mener norske myndigheter, akademiske institusjoner og fagforeninger må bryte sine bånd til Israel.

Uttalelse fra Fellesutvalget for Palestina, vedtatt på representantskapsmøte 28. april 2017. 

I januar signerte Norge og Israel en felles erklæring om økt samarbeid innen forskning og innovasjon. Dette skjedde bare noen uker etter at FNs sikkerhetsråd igjen bekreftet at Israel systematisk bryter folkeretten gjennom koloniseringen av palestinsk land, og fastslo at de israelske bosetningene på okkupert Vestbredden er ulovlige.

Dette er nok et eksempel på at den sittende norske regjeringen stadig utvikler tettere bånd til Israel innen næringsliv, forskning, innovasjon, kultur og militært samarbeid. Forsvaret har nylig sendt kadetter fra Sjøkrigsskolen på studietur til Israel. Tidligere olje- og energiminister Tord Lien ivret for at både norsk akademia og næringsliv skal involvere seg i israelsk petroleumsindustri. I 2016 meldte styrelederen av det norsk-israelske handelskammeret Dag Abrahamsen om økt interesse blant norske selskaper om å etablere seg i Israel. Mellom 2014- 2016 har det vært en nærmere 30 % vekst i norske investeringer i Israel, også innen militærindustri. Abrahamsen ga mye av æren til regjeringen som har ønsket å utvide handelssamarbeidet med Israel.

Når et land systematisk bryter internasjonale regler på den måten Israel gjør, må det få konsekvenser. Norges samarbeid med Israel bidrar til undertrykkelsen av det palestinske folk. Norske bånd til israelske institusjoner bør brytes. Når regjeringen ikke er i stand til å bevege Norge i riktig retning, må andre norske institusjoner vise vei.

Fellesutvalget for Palestina krever:
·     At norske myndigheter bryter samarbeidet med staten Israel på forskning og innovasjon
·     At norske myndigheter bryter militært samarbeid med staten Israel
·     At norske universiteter, høyskoler og fagfolk ikke stiller sin kompetanse til rådighet for en okkupasjonsmakt.

Fellesutvalget for Palestina oppfordrer fagbevegelsens organisasjoner til:
·     Å unngå samarbeid med israelske LO, Histadrut, som er en del av den israelske okkupasjonen og det sionistiske prosjektet
·     Å boikotte staten Israel. Et internasjonalt press mot apartheidregimet Sør-Afrika fungerte. Det vil også fungere overfor Israel.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024