MENY

Foto: Synne Dahl

– Norge må gå foran

Gjennom anerkjennelse og økonomiske sanksjoner kan Norge gjøre en forskjell for Palestina, sa Kari Elisabeth Kaski fra SV i sin appell 10. juni.

Appell fra Kari Elisabeth Kaski, Sosialistisk Venstreparti, på markering av at den israelske okkupasjonen av Palestina er 50 år 10. juni 2017. 

Kjære alle sammen!

Det er godt å se dere her. Sammen for solidaritet. Sammen for et fritt Palestina!

I dag flyr vi med drager. Det er et sterkt symbol for at okkupasjonen av Palestina rammer barna og de unge aller hardest. Det er de Israel frarøver framtida til. De unge som ikke får utdanning, som ikke får jobb, som frykter for livet. Som ikke har frihet til å selv forme sine liv.

Med dragene symboliserer vi lek og frihet og en annen framtida, en bedre framtida for det palestinske folket.

I dag markerer vi 50 år med okkupasjon av Palestina og 10 år med blokade av Gaza. Israels okkupasjon blir  mer og mer etablert for hver dag. Palestinerne på Vestbredden blir trykket enda tettere sammen i oppstykkede enklaver der det meste i livet er styrt av en uberegnelig og fiendtlig  militæradministrasjon. Det har vært syv ødeleggende bakkeinvasjoner på ni år og lammende begrensninger på bevegelsesfrihet og handel.

Situasjonen for befolkningen på Gazastripen, Vestbredden og i Øst-Jerusalem er uholdbar. Blokaden av Gaza preger hverdagen sterkt til de 1,9 millionene som bor i dette gigantiske fengselet, ikke større enn Trondheim.  I Gaza er det ikke strøm hele tiden, rent vann er en mangelvare og medisiner er vanskelige å få tak i.

Folkens! Etter 50 år med okkupasjon er det lett å føle seg maktesløs. Å tenke at disse 50 årene vil etterfølges av nye 50 år hvor den palestinske selvstendigheten blir fjernet bit for bit. Vi skal ikke la det skje.

For det internasjonale samfunnet er ikke maktesløst. Det som trengs, er en samlet innsats fra det internasjonale samfunnet, som gjør det mulig for palestinerne å sikre sine grunnleggende rettigheter som individer og som folk. Og Norge må gå foran. Gjennom anerkjennelse og økonomiske sanksjoner!

Okkupasjonen og blokaden må oppheves. Palestinerne har rett til å bestemme i eget land. Barna i Palestina har rett på en framtid. Tiden er inne for at Norge anerkjenner Palestina.

Sammen skal vi ta kampen for et fritt Palestina!

Takk for meg!

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024