MENY

Nok en dårlig deal

Palestinerne reagerer med sjokk og forferdelse på avtalen om full normalisering av forholdet mellom De forente arabiske emiratene (FAE) og Israel som ble kunngjort forrige torsdag.

PLO-nestor Hanan Ashrawi sier at Israel ble belønnet for å ikke erklære åpent hva de har gjort mot Palestina, ulovlig og vedvarende, siden okkupasjonen begynte, og legger til at Emiratene nå har avdekket sine hemmelige avtaler og normalisering med Israel. FAE har sviktet det palestinske folk, uttalte Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyremyndighetene under et krisemøte på torsdag.

Reaksjonene til tross, realiteten er at det i årevis har foregått et uoffisielt samarbeid mellom FAE og Israel. Partene har i mange år utvekslet etterretning, utstyr og hatt økonomiske forbindelser.

Annekteringen er utsatt, ikke avlyst

FAE hevder at en forutsetning for at avtalen ble inngått er at Israel stanser sin planlagte annektering av deler av Vestbredden.

Netanyahu har på sin side imidlertid uttalt at annekteringsplanene ikke er avlyst, men utsatt. I de neste ukene skal Israel og FAE signere flere bilaterale avtaler som blant annet skal regulere handel, turisme, kultur- og sikkerhetsutveksling.

Formalisering av samarbeidet mellom FAE og Israel bryter med det arabiske fredsinitiativet, avtalen som ble signert av den Arabiske Liga i 2002. I initiativet fra 2002 er det foreslått at alle arabiske land forplikter seg til å opprette fulle diplomatiske forbindelser med Israel dersom Israel trekker seg tilbake fra områdene de har okkupert siden Seksdagers-krigen i 1967, man evner å finne en rettferdig løsning på palestinske flyktningers rett til retur i tråd med FNs resolusjon 194, og at de godtar en uavhengig palestinsk stat med hovedstad i Øst-Jerusalem.

Sterke internasjonale reaksjoner

At FAE nå prøver å spinne historien til at de har klart å stanse Israels annekteringsplaner vekker reaksjoner. Igjen er en avtale som direkte berører palestinernes liv og virke inngått uten at de er med på å utforme den og i det hele tatt er informert om den. Dette er nok en dårlig deal for palestinerne.

Israel utsatte annekteringsplanene allerede i starten av juli og da var begrunnelsen den pågående Covid-19 pandemien. Imidlertid er det verdt å merke seg at de internasjonale reaksjonene på Israels planlagte annektering var sterke. De palestinske myndighetene kuttet kontakten med israelske styresmakter, og 11 europeiske land har bedt EU utforme en liste med mulige mottiltak dersom Israel gjennomfører planene.

Annekteringen må selvsagt stanses, men okkupasjonen må også opphøre

Da Israel først annonserte at de formelt skulle annektere deler av Vestbredden var mediebildet fylt med internasjonale reaksjoner og fordømmelser. Men hva med okkupasjonen? Skal verden nå se bort fra den etniske rensningen, brudd på menneskerettighetene og den kontinuerlige utvidelsen av ulovlige bosettinger i Palestina? Hva med retten til vann? Palestinske barn i israelske fengsler? Destruksjonen av palestinske hjem og liv?

Verden har ikke råd til å se en annen vei. Dersom vi ønsker å opprettholde en regelbasert internasjonal orden, må sanksjoner mot Israel iverksettes. Disse sanksjonene bør effektueres på bakgrunn av den langvarige okkupasjonen. Israel bør ikke premieres for å midlertidig utsette sine planer om å stjele mer av palestinsk land. Israel har okkupert Palestina i 53 år, de kontrollerer palestinernes adgang til land, vann, arbeidsmuligheter og bevegelsesfrihet basert på etnisitet og religion. Dette er apartheid og skal ikke belønnes økonomisk.

 

Av: Kristine Martinsen, daglig leder i Fellesutvalget for Palestina

Relaterte saker

Palestinsk håp i Haag
27.05.2024

Oljefondet ut av folkerettsbrudd!
20.05.2024

Høringsinnspill Statens Pensjonsfond 2024
02.05.2024