MENY

Meget kritikkverdig at norske krigsjurister drar lærdom av Israel

At forsvarets jurister ser på det som ukontroversielt å trekke erfaringer fra Israels okkupasjon og kriger er et tydelig eksempel på hvor stor aksept vi har for Israels folkerettsbrudd.

Innlegget «Hva Norge har å lære av Israel» sto først på trykk i avisa Dagen 26. februar. Innlegget er skrevet av Anna Lund Bjørnsen og Pål Yasin Ezzari i FuPs Arbeidsutvalg. 

 

I begynnelsen av februar kunne avisa Dagen melde at Eli Bar-on, tidligere visegeneraladvokat for den israelske hæren, IDF, besøkte Norge. Han var invitert til å holde et foredrag for norske militærjurister.

Israel på norgesbesøk for å lære Forsvaret krigens regler 

Generaladvokat Lars Morten Bjørkholt avviser at besøket er kontroversielt, og trekker frem at Israel har gjennomprøvde og transparente systemer som Norge kan lære mye av.

Foredraget handlet spesielt om hvordan IDF etterforsker påstander om brudd på krigføringsregler, mistanker om brudd på folkeretten eller brudd på IDFs interne regler. Politikken ble holdt utenfor, presiserer Bjørkholt.

Den eskalerte situasjonen i de okkuperte palestinske områdene har ført til fornyet vold og spenning. I det som ofte portretteres som en palestinsk voldsbølge har over 180 palestinere og 27 israelere mistet livet siden oktober.

Det er noen år siden palestinsk motstand mot israelsk okkupasjon på Vestbredden har hatt et like voldelig utslag som nå. Israels vold mot palestinere er allikevel ingen nyhet. Paradoksalt nok lykkes derfor Israel i stor grad med å spre et inntrykk av at det er de som er under angrep. Og at de har den mest moralske hæren i verden.

Nå lærer de Norge hvordan vi skal utøve, for så å komme unna med, folkerettsbrudd.

På den ene siden er Børge Brende tydelig på at okkupasjonen er ulovlig og at stadig israelsk bosettingsutbygging er et av de største hindrene mot å gjenoppta fredsforhandlinger. På den andre siden ønsker forsvarets jurister å lære av erfaring fra den samme okkupasjonen.

På den ene siden møter Israel hard kritikk for overdreven maktbruk og sivile drap på Gaza, på den andre siden ser forsvarets jurister ut til å mene at den israelske fremferden er et eksempel til etterfølgelse. At forsvarets jurister ser på det som ukontroversielt å lære tips og triks fra Israels okkupasjon og krig er tydelig eksempel på hvor stor aksept vi har for Israels folkerettsbrudd.

Tema for foredraget var hvordan Israel undersøker mistanker om brudd på folkeretten. Hvis vi hever blikket er hva de gjør i alle fall åpenbart: De fortsetter å bryte folkeretten.

Både okkupasjonen, blokaden av Gaza, fengslinger uten tiltale og dom, utenomrettslige henrettelser og bombing av sivile mål er tydelige brudd på folkeretten.

Så kan man jo stille det noe absurde spørsmålet: Bryter Israel folkeretten mens de bryter folkeretten?

At bosettingene er folkerettsstridige er alle utenom Israel enige i, men bryter det israelske forsvaret folkeretten, rent militærteknisk, mens de forsvarer disse bosettingene?

At Israel har gjennomprøvde systemer Norge kan lære mye av kan også stilles under tvil. Den israelske organisasjonen Yesh Din viser til at kun seks israelske soldater i perioden 2000 til 2013 ble dømt for hendelser som innebar drap av palestinere.

Under Gazakrigen i 2008-09 ble 1400 palestinere drept. Kun en soldat ble dømt i etterkant av krigen, han ble fengslet for å ha drept to palestinske kvinner som kom ut av gjemmestedet deres med et hvitt flagg veivende over hodet. Passende straff for å ha skutt to sivile palestinere? 45 dager i fengsel.

Under bombingen av Gaza i 2014 ble fire barn drept mens de spilte fotball på stranda. Drapene ble filmet av journalister som var tilstede da det skjedde. Etter en omfattende etterforskning av drapene, kom IDF frem til en konklusjon og passende reaksjon for soldaten som drepte de uskyldige guttene. Passende straff for å drepe fire gutter som spilte fotball på stranda? Soldaten og de ansvarlige for angrepet ble frikjent. Ingen ble straffet.

Om dette er lærdommen Norge skal trekke fra samarbeidet med den israelske hæren er det ikke bare kontroversielt, det er meget kritikkverdig. Vi ber derfor Forsvaret om å revurdere og avslutte sitt samarbeid med det israelske militæret umiddelbart.

ISRAEL: Om dette er lærdommen Norge skal trekke fra samarbeidet med den israelske hæren er det ikke bare kontroversielt, det er meget kritikkverdig, skriver Anna Lund Bjørnsen og Pål Yasin Ezzari. Bildet er fra Hebron. Foto: Illustrasjonsfoto: Mussa Qawasma, Reuters/NTB Scanpix

Relaterte saker

Vi søker daglig leder
05.09.2024

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024