MENY

Israel ute av FIFA

29.mai vil FIFAs kongress i Zürich stemme over det palestinske fotballforbundets forslag om å suspendere det israelske fotballforbundet (IFA) fra FIFA.

Brudd på «fair play»

Det palestinske fotballforbundet ber FIFAs medlemmer å sanksjonere det israelske fotballforbundet for brudd på UEFAS prinsipper om «fair play», for å forhindre palestinske fotballspillere å reise mellom Vestbredden og Gazastripen, samt gjøre det vanskelig for utenlandske lag og spillere å besøke Palestina. Flere fotballforbund verden rundt har allerede skrevet under på oppropet du også kan skrive under her: https://footballagainstapartheid.wordpress.com/petitions-please-sign/

I desember i fjor skrev Palestinakomiteen i Norge et åpent brev til presidenten i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén. Brevet oppfordrer fotballpresidenten til å at ta stilling til det palestinske fotballforbundets forslag. Palestinakomiteens brev og fotballpresidentens svar kan du lese her.
Les også kommentarer fra Norges Fotballforbund i en nettsak på NRK den 8.mai.

Tidligere fotballtrøbbel for Israel
Det er ikke første gang fotball er gjenstand for debatt og politiske krav i Israel og Palestina. I 2013 arrangerte Israel U21-EM og en rekke spillere, der i blant vår egen landslagsspiller Tariq Elyounoussi oppfordret til boikott av EM i Israel:

En internasjonal kampanje i solidaritet med den tidligere palestinske landslagskapteinen Mahmoud Sarsak som satt 3 år i israelsk fengsel som ble sluppet fri i 2012 etter en 86 dager lang sultestreik fikk mye oppmerksomhet. Underskriftkampanjen for Sarsaks løslatelse ble frontet av den tidligere Manchester United-stjernen Eric Cantona.

Blatter foreslår fredskamp
FIFAs president Sepp Blatter er for tiden på reise i Midtøsten, med mål om å få Palestina til å droppe forslaget om å utestenge Israel. Blatter foreslo under et møte med Benjamin Netanyahu å arrangere en fredskamp mellom Israel og Palestina, noe som ikke kommer til å bli tatt særlig godt imot. Les mer om den diplomatiske kampanjen som har foregått her.

Relaterte saker

Sterk medlemsvekst i Fellesutvalget for Palestina
30.06.2022

Vi søker prosjektmedarbeider
20.06.2022

Sterk Palestinastøtte på LO-kongressen
05.06.2022