MENY

Foto: Ahmed Abu Hameeda

Israel ute av FIFA

29.mai vil FIFAs kongress i Zürich stemme over det palestinske fotballforbundets forslag om å suspendere det israelske fotballforbundet (IFA) fra FIFA.

Brudd på «fair play»

Det palestinske fotballforbundet ber FIFAs medlemmer å sanksjonere det israelske fotballforbundet for brudd på UEFAS prinsipper om «fair play», for å forhindre palestinske fotballspillere å reise mellom Vestbredden og Gazastripen, samt gjøre det vanskelig for utenlandske lag og spillere å besøke Palestina. Flere fotballforbund verden rundt har allerede skrevet under på oppropet du også kan skrive under her: https://footballagainstapartheid.wordpress.com/petitions-please-sign/

I desember i fjor skrev Palestinakomiteen i Norge et åpent brev til presidenten i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén. Brevet oppfordrer fotballpresidenten til å at ta stilling til det palestinske fotballforbundets forslag. Palestinakomiteens brev og fotballpresidentens svar kan du lese her.
Les også kommentarer fra Norges Fotballforbund i en nettsak på NRK den 8.mai.

Tidligere fotballtrøbbel for Israel
Det er ikke første gang fotball er gjenstand for debatt og politiske krav i Israel og Palestina. I 2013 arrangerte Israel U21-EM og en rekke spillere, der i blant vår egen landslagsspiller Tariq Elyounoussi oppfordret til boikott av EM i Israel:

En internasjonal kampanje i solidaritet med den tidligere palestinske landslagskapteinen Mahmoud Sarsak som satt 3 år i israelsk fengsel som ble sluppet fri i 2012 etter en 86 dager lang sultestreik fikk mye oppmerksomhet. Underskriftkampanjen for Sarsaks løslatelse ble frontet av den tidligere Manchester United-stjernen Eric Cantona.

Blatter foreslår fredskamp
FIFAs president Sepp Blatter er for tiden på reise i Midtøsten, med mål om å få Palestina til å droppe forslaget om å utestenge Israel. Blatter foreslo under et møte med Benjamin Netanyahu å arrangere en fredskamp mellom Israel og Palestina, noe som ikke kommer til å bli tatt særlig godt imot. Les mer om den diplomatiske kampanjen som har foregått her.

Relaterte saker

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024

Vi søker daglig leder! 
17.01.2024