MENY

Israel må ta ansvaret for voldsutviklingen

Situasjonen i Palestina og Israel eskalerer og spenningsnivået er nå høyere enn på lenge.

Det var sist sommer, før krigen i Gaza, at vi så en voldsspiral med lignende dimensjon. Leder i Fellesutvalget for Palestina, Anna Lund Bjørnsen, kom nylig hjem fra Palestina etter en uke i området og kan bekrefte at stemningen er anspent. – Vi var vitne til demonstrasjoner, provokasjoner og stor militær tilstedeværelse på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Anna Lund Bjørnsen reagerer på Børge Brendes uttalelse om at begge parter må ta ansvar for at volden ikke eskalerer videre. Hun påpeker hvordan 48 år med ulovlig israelsk okkupasjon har ført til et stadig mer kvelende tak på den palestinske befolkningen. – Angrep på sivile israelere kan ikke forsvares, men det er viktig å forklare hva frustrasjonen og håpløsheten bunner i. Palestinerne på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Gaza opplever stadig å få sine områder og rettigheter innskrenket.

For at situasjonen ikke skal eskalere ytterligere legger hun vekt på at Israel må gi mer i fredsforhandlingene. – Bosettingsutbyggingen må ikke bare fryses, men reverseres. Den folkerettsstridige muren må rives og blokaden av Gaza må oppheves. Først da kan man snakke om fred.

Relaterte saker

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024

Vi søker daglig leder! 
17.01.2024