MENY

Foto: www.peacenow.org.il

Israel konfiskerer store landområder i Jordandalen

ABC Nyheter og Reuters meldte 15. mars om ny israelsk landkonfiskering av palestinsk land, i C-områdene på Vestbredden. 

Arealet er på til sammen 234 hektar, ifølge israelske dokumenter som ble offentliggjort tirsdag via Twitter av Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO). Konfiskeringen ble også meldt over israelsk militærradio. Områdene ligger ved Dødehavet og byen Jeriko.

Anneksjonen en del av Israels apartheidregime

Områdene er de største som er konfiskert av Israel på Vestbredden siden 2014. At israelske myndigheter planla å legge beslag på landbruksjord i nærheten av Jeriko, ble varslet i januar. Da var det imidlertid snakk om et mindre areal.

Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat ber det internasjonale samfunnet presse Israel til å avslutte konfiskeringen av palestinsk land. – Dette er en del av Israels plan om å innføre apartheid på okkupert palestinsk jord, sier han.

Vil bli brukt til turisme

Ifølge den israelske organisasjonen Peace Now, blir noe av området langs veien Route 1 allerede brukt til restauranter og bensinstasjoner, blant annet en rasteplass ved Almog Al Haderech. Peace Now skriver at det foreligger en plan om å utvikle turisme og handel i området som nå er konfiskert. En annen del av området ligger inne i bosettingen Almog, som nå står fri til å utvide bosettingen sin med 358 nye hjem.


Peace Now Settlement Watch:
 The government declares 2342 dunams south of Jericho as state land

USA kritiserer konfiskeringen

– Beslutningen er, etter vår mening, det siste steget i hva som fremstår som en pågående prosess med landekspropriering, bosettingsutbygging og godkjenning av utposter, og undergraver målet om en totstatsløsning,  sier talsperson fra USAs utenriksdepartement John Kirby.

– Vi er svært kritiske til all bosettingsekspansjon. Israels oppførsel stiller spørsmålstegn ved deres langsiktige intensjoner. Og som vi gjentatte ganger har gjort klart, vi forventer at begge sider viser ved handling og politikk ekte forpliktelse for en tostatsløsning. Handlinger som disse gjør akkurat det motsatte, sier Kirby.
 

FN ber om at avgjørelsen reverseres

I en krass uttalelse kaller talsperson for FNs generalsekretær Ban Ki-moon anneksjonen for et hinder for tostatsløsningen.

AFP: UN chief asks Israel to reverse West Bank land seizure

– Bosettinger er ifølge internasjonal lov ulovlige og FN generalsekretær oppfordrer Israel til å stanse og reversere sine handlinger for å bidra til å oppnå en rettferdig og endelig fredsavtale, sa generalsekretærens talsperson.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024