MENY

– Hva med palestinernes sikkerhet?

- Den norske staten betaler nesten 800 millioner kroner til palestinske myndigheter årlig for å sørge for vår sikkerhet. Men hvor er min sikkerhet? Det spør menneskerettighetsaktivisten Mohammad Othman som er på besøk fra Jayyous, Vestbredden.

Torsdag 10. mars arrangerte Fellesutvalget for Palestina et åpent møte med tittelen «Knivintifadaen? Jerusalemintifadaen? Hva skjer i Palestina?». Over 40 tilhørere ble vitne til et spennende møte med ferske inntrykk og synspunkter fra Palestina. Målet med møtet var å spre informasjon og forståelse for dagens spente situasjon. I tillegg til Othman hadde vi også besøk av Hani Al Masri fra tenketanken MASARAT, Maren Alexandra Gulliksrud fra Handel og Kontor og Kristine Hofseth Hovland fra Kvekerhjelp.

 

10. mars var det duket for et spennende møte med Mohammad Othman (lengst til høyre), Hani Al Masri (i midten) og Anna Lund Bjørnsen (til venstre).

Rundt 40 tilhørere var på Frivillighetshuset for å høre mer fra bakken i Palestina

Møtet problematiserte den siste tidens palestinske angrep på israelere, og møteleder Anna Lund Bjørnsen spurte de palestinske gjestene om de mente at vi nå ser den tredje intifadaen. Begge avviste at det vi så var en intifada men brukte heller begreper som «bølge av intifada». – Dette er ikke noe organisert bevegelse, heller en serie med ukontrollerte utbrudd fra enkeltpersoner som har mistet troen på at noen fredsforhandlinger skal gjøre livet bedre for palestinere, sa Masri.

Mohammad Othman kritiserte den norske regjerings pengebruk, og mente at Norge bidrar til å støtte den israelske okkupasjonen. – Norge fritar okkupanten for utgifter som er deres, og begrunner at bevilgningene er av sikkerhetsmessige årsaker. Men hvor er vår sikkerhet?, spør Othman. Han trekker frem at over 181 palestinere har blitt drept siden urolighetene startet i oktober, 41 av dem barn.

Les også: UN: Israel’s demolitions, displacement of Palestinians at highest level in seven years

Begge etterlyste en politisk bevegelsen som vil ta lederskap fremover. Masri trakk frem den pågående lærerstreiken mot PA som et tegn på vilje til demonstrasjon og organisering i det palestinske folket.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024