MENY

Foto: Annikken Nygård

Gilbert besvarer legeprotest mot VG-kåringen «Årets navn»

Ni leger fra USA, Storbritannia og Australia mener Mads Gilbert ”utnytter legejobben til å berettige grusom vold” og oppfordrer VG til å omgjøre kåringen av Gilbert til ”Årets navn” i 2014.

I brevet publisert i VGs papirutgave og VG+ skriver de blant annet: ”Spesielt bekymrer vi oss over at han utnytter rammene for den medisinske profesjon ved å fremme en personlig, politisk agenda”.

Hele brevet kan du lese her.
Nå svarer Gilbert.

«Som lege har jeg en enkel og åpen politisk agenda: Jeg vil at folk – både enkeltvis og som grupper – skal beskyttes mot sjukdom og skade og leve gode liv. Helse og politikk er uatskillelige. Folkehelse er uløselig knyttet til levekår, reint vann, mat, arbeid, trygghet, utdanning – og dernest helsevesen. All verdens helsepersonell og sykehus kan ikke fikse folkehelsen hvis ikke grunnleggende livsforutsetninger er sikret i et samfunn som har rettferdig fordeling av ressurser, makt og helsevesen. Medisinenes ‘politiske nøytralitet’ er i beste fall en misforståelse i verste fall et bevisst forsøk på å skjule hvordan makt, klasseskiller, fattigdom, undertrykking, okkupasjon og krig ødelegger befolkningens helse. Israel har ansvar for den okkuperte palestinske befolkningens helse.»

Les hele svaret til Gilbert her.

Relaterte saker

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024

Vi søker daglig leder! 
17.01.2024