MENY

Fordømmer terror

Fellesutvalget for Palestina fordømmer alle terrorangrep mot sivile i Israel og Palestina

Pressemelding 9. oktober

– Vi tar sterk avstand fra alle angrep som rammer sivile israelere og palestinere. Angrep på sivile er brudd på folkeretten og kan aldri forsvares. De brutale terrorangrepene fra Hamas vil gjøre situasjonen verre for både israelere og palestinere. Det er viktigere enn noen gang, å støtte dem som med ikke-voldelige midler jobber for en rettferdig og fredelig løsning på konflikten. Det gjelder både palestinere og israelere, sier Kirsti Næss, styreleder i Fellesutvalget for Palestina.

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet foreslår mandag å fryse eller kutte i norsk bistand til palestinske områder som en reaksjon på terrorangrepene fra Hamas.

– Å kutte i bistand til palestinerne vil bare gjøre en vanskelig situasjon enda verre. Det vil være å kollektivt straffe et helt folk for hva noen væpnede grupper har gjort. Dette er også noe FNs spesialutsending til Midtøsten advarer mot. Den norske og internasjonale bistanden, som blant annet går til humanitær hjelp, helsestøtte og kapasitetsbygging, er helt nødvendig for at sivile palestinere som har levd med militær okkupasjon og blokade, skal kunne overleve, sier Næss.

Forslaget fra de norske partiene kommer samtidig som Israel varsler full blokade mot Gaza. – Ingen strøm, ingen mat, ikke noe vann, ikke noe drivstoff. Alt er stengt, sier Israels forsvarsminister ifølge NRK. Fellesutvalget for Palestina reagerer sterkt på en slik kollektiv straff, gitt den prekære humanitære situasjonen på Gaza.

– Israel har gjennom 16 år holdt Gaza under en kvelende blokade med svært begrenset tilgang til vann, strøm og nødvendige varer. Å skulle straffe sivile palestinere som bor der ytterligere, vil kun føre til enorme menneskelige lidelser, sier Næss

Hun minner om det daværende utenriksminister Børge Brende sa etter krigen i 2014, at å holde 1,8 millioner mennesker innesperret og på sultegrensen, ikke øker sikkerheten for Gazas naboer.

Relaterte saker

Palestinsk håp i Haag
27.05.2024

Oljefondet ut av folkerettsbrudd!
20.05.2024

Høringsinnspill Statens Pensjonsfond 2024
02.05.2024