MENY

Foto: Knudsens Fotosenter/ DEXTRA Photo

Egypt gjør enormt gassfunn

Kan dekke Egypts etterspørsel etter naturgass i flere tiår.

Søndag kunngjorde det italienske energiselskapet Eni at de har funnet et av de største funnene gjort noensinne, offshore innenfor Egypts grenser. Funnet ble gjort i Zohr-feltet, på omkring 1.450 meters dybde 190 kilometer nord for Egypt. Funnet kan være så stort som 10 trillioner kubikkmeter, opptil 40 prosent mer naturgass i feltet enn i Leviathan – det største naturgassreservoaret i israelsk økonomisk sone, melder Ha’aretz. Det vil dekke Egypts etterspørsel etter naturgass i flere tiår, melder Eni.

I Israel har debatt om naturgass-kontrakter vært en av sommerens større politiske stridsspørsmål. Kritikerne mener det amerikanske selskapet Noble Energy og det israelske selskapet Delek Group har fått for gode betingelser i forhandlinger med myndighetene. Det ligner på et monopol, sier David Gilo, som leder konkurransetilsynet i Israel.

Funnet skaper konsekvenser i Israel. Egypt var ment som en stor kunde i deres egne Leviathan og Tamar-felt. I tillegg vil økt konkurranse presse prisene videre ned noe som er dårlig nytt for Israel.

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024