MENY

Foto: Annikken Nygård

Demonstrantene på Gaza fortjener vår støtte

Fellesutvalget for Palestina ønsker å vise sin støtte til demonstrantene på Gaza.

Uttalelse vedtatt på årsmøte i Fellesutvalget for Palestina 9. februar 2019. 

Fredagsdemonstrasjonene ved den israelske grensegjerdet på Gaza har nå holdt på siden 30. mars 2018. Da startet det store folkeopprøret «Den store returmarsjen» som markerte palestinernes 70 år som flyktninger med store fredelige demonstrasjoner på tvers av politiske partier og bevegelser. Kravet var at deres rett til retur måtte bli respektert. De symbolske marsjene mot det israelske grensegjerdet ble møtt med skarpe skudd fra det israelske militæret. Så langt har 257 palestinere blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene (per 14.januar 2018). Også helsearbeiderer og journalister i tydelig merket arbeidsuniform er blitt skutt og drept. Drapene er ikke etterforsket.

Så lenge blokaden opprettholdes kveles stadig Gazas økonomi, og leveforholdene blir stadig verre. En FN-rapport slo i 2018 fast at Gaza ville bli ulevelig i 2020 hvis ikke blokaden heves og det settes i verk umiddelbare tiltak for å forbedre den humanitære situasjonen. Svært begrenset tilgang til elektrisitet, rent vann og medisinsk utstyr er noe av det som gjør livet på Gaza særlig vanskelig, og er blant de mange grunnene innbyggerne har til å protestere mot den israelske blokaden.

Gjennom det norske lederskap i giverlandsgruppen (AHLC) er Norge blant bidragsyterne som yter humanitær bistand til Gazas befolkning. Denne bistanden vil likevel alltid kun være et midlertidig svar på et politisk spørsmål som gjelder Gazas bærekraftighet, frihet og selvråderett for en voksende befolkning på snart 2 millioner – hvorav halvparten er under 18 år.

Fellesutvalget for Palestina ønsker å vise sin støtte til demonstrantene på Gaza.

– Vi krever at den norske regjeringen legger press på Israel slik at blokaden heves og at de palestinske flyktningenes rett til retur respekteres.

 

 

 

 

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024