Debattinnlegg: Dobbel undertrykkelse

Palestinske kvinner skal ikke måtte velge mellom frihet fra okkupasjon og frihet fra diskriminering.

I over 50 år har palestinere levd under israelsk okkupasjon. Denne okkupasjonen  innskrenker bevegelsesfriheten, grunnleggende menneskerettigheter og bryter hver dag folkeretten. Palestinske kvinner er særlig utsatt. Samtidig som de opplever undertrykkelse av okkupasjonsmakten, må de kjempe for likestilling og rettigheter innenfor eget samfunn. Denne doble diskrimineringen skaper en utfordrende hverdag for palestinske kvinner.

Israelsk okkupasjon og militær undertrykkelse

Israels okkupasjon påvirker alle aspekter av palestinske kvinners liv. Blokader, sjekkpunkter og portforbud gjør hverdagslivet særlig krevende. Tall fra hjelpeorganisasjonen Care viser at under 20 prosent av kvinner i arbeidsfør alder i Palestina jobber, dette til tross for at mange har utdanning. Okkupasjonen begrenser tilgang til helsehjelp, Amnesty har blant annet rapportert om at gravide palestinske kvinner har blitt stoppet og holdt igjen i israelske kontrollposter, noe som har endt i både fødsler og dødsfall.

Samtidig truer mangelen på tilstrekkelig utstyr og sykehuskapasitet kreftpasienter, særlig med tanke på brystkreft. I de fleste andre land med tilgang til screeningteknologi er den femårige overlevelsesraten for brystkreft nesten 90 %. Overlevelsesraten blant palestinske kvinner i Gaza og på Vestbredden er derimot  beregnet til å være så lav som 40 %.

Situasjonen for palestinske kvinner  har forverret seg betraktelig etter Israels krigføring og folkemord på Gaza. Anslag på antall drepte i Gaza viser at nærmere 70 prosent er kvinner og barn. På Vestbredden har situasjonen også forverret seg, og nærmere 40.000 mennesker har blitt tvangsflyttet fra de tre flyktningleirene Jenin, Tulkarem og Nur a-Shams.

Den 19.februar i fjor slapp FNs spesialrapportør på de okkuperte Palestinske områdene, Francesca Albanese, og spesialrapportør på vold mot kvinner, Reem Alsalem, en pressemelding om deres bekymring over folkerettsforbrytelser som blir begått mot kvinner og jenter i Palestina. Palestinske kvinner og jenter i internering har blitt utsatt for flere former for seksuelle overgrep, som å bli kledd av og ransaket av mannlige israelske hæroffiserer. Kvinner har blitt utsatt for voldtekt i israelsk fangenskap. Og dette er bare noen av eksemplene rapportørene viser til.

Kampen for likestilling i eget samfunn

Samtidig som palestinske kvinner kjemper for sine grunnleggende menneskerettigheter, som systematisk brytes av en okkupasjonsmakt, står de også i kampen mot patriarkalske strukturer i sitt eget samfunn.

Palestinske kvinner opplever blant annet å bli diskriminert i regler om arv, ekteskap og familielovgivning. Tall fra hjelpeorganisasjonen Care viser at kun 15,9 prosent av palestinske kvinner har en konto i bank eller hos en mobiloperatør slik at de kan overføre penger. Ifølge Palestinian Central Bureau of Statistics opplevde 59 % av gifte kvinner og jenter vold fra en partner (tall fra 2023). Den økende volden i samfunnet gjør også at kvinner ofte blir skadelidende på hjemmebane. Samtidig bidrar økt press på offentlige tjenester som følge av okkupasjonen til en forverring av situasjonen.

Kvinnebevegelsen må altså kjempe to kamper, kampen for frihet fra okkupasjonen og kampen mot patriarkalske strukturer innenfor eget land. Dette er en kamp den palestinske kvinner har kjempet i årevis gjennom motstandskamp, i fagforeninger og i kvinnebevegelser som jobber for likestilling.

Solidaritet kjenner ingen landegrenser

Palestinske kvinner skal ikke måtte velge mellom frihet fra okkupasjon og frihet fra diskriminering. Det er vårt ansvar å stå sammen i kampen. Sammen må vi kreve at Israel respekterer folkeretten og avslutter okkupasjonen. Vi må også huske at ingen er fri før alle er fri, i denne kampen er støtten til palestinske kvinneorganisasjoner som kjemper for likestilling og rettferdighet helt avgjørende.

 

Av Alida Domaas, Daglig leder Fellesutvalget for Palestina og Mariann Ravnanger Nilsen, Nestleder Fellesutvalget for Palestina

Relaterte saker