MENY

Booking.com tilbyr overnatting i ulovlige israelske bosettinger

Ved å annonsere for hoteller i bosettinger medvirker derfor Booking.com til krigsforbrytelser.

Artikkel skrevet av Mieke Zagt, en menneskerettighetsaktivist fra Nederland som skriver for nettstedet Article1Collective. Artikkelen ble først publisert på www.electronicintafada.net 24.februar 2015.

Oppføringen av Kalia Kibbutz Hotel på Booking.com. De skriver ingenting om at det er plassert i en bosetting på Vestbredden.

Jeg reiser ofte til Palestina. Vanligvis holder jeg meg unna turistattraksjoner men i fjor bestemte jeg meg for å ta en tur til Dødehavet. For å finne et sted jeg kunne overnatte besøkte jeg nettstedet Booking.com.

Umiddelbart ante jeg mistanke. Kunne noen av de anbefalte hotellene være plassert i en israelsk bosetting på okkuperte Vestbredden?

Istedenfor å booke meg inn på et av hotellene dro jeg dit for å se med mine egne øyne. Til tross for at adressen til Kalia Kibbutz Hotel på Booking.com indikerer at det ligger innenfor grensene til Israel er sannheten en ganske annen.  Hotellet ligger i Kalia, en bosetting på Vestbredden som blant annet er aksjeeier i Ahava.

Bosettingen er avsperret og bevoktet.  Dette vil si at palestinerne ikke har tilgang til bosettingen. Hoteller hadde få overnattende gjester da jeg ringte. Men den villedende beskrivelsen på Booking.com kan enkelt lure intetanende turister til å tro at de befinner seg inne i Israel, når realiteten er at de er i en ulovlig koloni.

Alle de israelske bosettingene på Vestbredden bryter med den fjerde Genevekonvensjonen, som forbyr en okkupasjonsmakt fra å overføre sin egen befolkning inn på områder som de okkuperer. Den pågående byggingen og utvidelsene av disse bosettingene står derfor i fare for å være krigsforbrytelser.

Ved å annonsere for hotellene i disse bosettingene medvirker derfor Booking.com til disse krigsforbrytelsene.

Eksempelet Hotell Kalia er ikke unikt. Booking.com tilbyr turister overnatting i bosettinger som Israel har bygget på palestinsk og syrisk land de har okkupert siden 1967. Noen eksempler er Olive Tree Hotel, et israelsk hotell i Øst-Jerusalem, leiligheter i Kfar Adumim, en bosetting på Vestbredden og Rimonim Hermon Holiday Village på Golanhøydene i Syria.

Falske påstander

Tidligere denne måneden kontaktet jeg Booking.com og spurte om selskapet var klar over at de tilbyr sine kunder muligheten til å overnatte i ulovlige bosettinger.

André Manning, en representant fra selskapet svarte meg: «Vi etterstreber å imøtekomme etterspørselen fra kundene våre og prøver å innlosjere de så best som mulig rundt om i hele verden».

«Når det gjelder eiendom lokalisert på Vestbredden,  indikerer vi tydelig om det er plassert på palestinsk område eller i Israel,  uavhengig om du kaller det ulovlig, omdiskutert, ikke anerkjent – dette er ikke opp til oss å avgjøre», la selskapet til.

Påstanden er åpenbart uriktig. Tekoa Lodge befinner seg i en ulovlig bosetting på okkuperte Vestbredden. Til tross for at adressen forteller at det ligger i Israel.

Booking.com ble stiftet i Nederland på 1990-tallet. Til tross for at det ble overtatt av det amerikanske selskapet Priceline i 2005, ligger hovedkontoret i Amsterdam. Idag er Booking.com en av Europas mest populære nettside for booking av overnatting.

Det kan stemme at det ikke er opp til selskapet selv å avgjøre om Vestbredden er okkupert på en «ulovlig» eller bare en «omdiskutert» måte. Allikevel, som et selskap basert i Nederland må Booking.com forholde seg til retningslinjene som blir gitt av nederlandske myndigheter.

Dobbeltmoral

Den tidligere utenriksministeren i Nederland, Frans Timmermans, har gjentatte ganger advart nederlandske selskaper mot å investere i i israelske bosettinger lokalisert på Vestbredden. Timmermanns, som nylig ble utnevnt til EU-kommisær,  uttalte i 2013 at områdene okkupert i 1967 «ikke tilhører Israel».

“Guiding principles on business and human rights” publisert av FN i 2011 krever at selskaper respekterer internasjonal lov, inkludert den fjerde Genevekonvensjonen.

Det er også vesentlig for saken at Booking.com har vært villig til å følge offisielle råd for sine aktiviteter tidligere.

Ifjor, skal selskapet etter sigende ha spurt hoteller i Ukraina om de hadde noen tilknytning til Viktor Yanukovych, som ble fjernet fra presidentvervet i 2014. Grunnen var at EU hadde innført sanksjoner mot han, sammen med 17 andre personer.

Anoeska Van Leeuwen, en representant fra Booking.com ble sitert i The Moscow Times hvor hun sa at “som et nederlandsk selskap faller vi under handelsrestriksjonene EU pålegger oss».

Dobbeltmoralen som her blir utvist er forbløffende. Booking.com reagerer raskt når handelsrestriksjonene blir pålagt politikere som blir oppfattet som fiendtlige mot Vesten. Men når krigsforbrytelsene blir utført av Israel ser det ut til å være ubetydelig.

Mieke Zagt is a human rights activist and Middle East specialist based in the Netherlands.

Relaterte saker

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024

Vi søker daglig leder! 
17.01.2024