MENY

Boikott av bosettervarer kan bli forbudt i offentlige instanser

Britiske kommunestyrer, offentlige etater og studentparlamenter ved universiteter som mottar størsteparten av deres støtte fra staten kan bli nektet å vedta boikott av varer fra israelske bosettinger.

Dette ble klart på søndag, skriver Independent.

Om kommunestyrer eller andre folkevalgte forsamlinger ønsker å boikotte av varer produsert i ulovlige bosettinger på Vestbredden må de nå utfordre loven. Britiske myndighetene har gjort det klart at de kommer til å offentliggjøre at en slik boikott av «uetiske selskaper» kommer til å bli forbudt.

Blir straffet

Etter planen kommer alle offentlig finansierte institusjoner til å miste sin frihet til å nekte å kjøpe varer eller tjenester fra selskaper som er involvert i våpenhandel, petroleumsutvinning, tobakksproduksjon, samt produkter fra israelske bosettinger på Vestbredden. Om noen fortsetter denne boikotten vil de møte «strenge straffer» varsler  Matthew Hancock fra regjeringskontoret.

Vedtaket kommer etter noe de mener er å «undergrave gode samfunnsrelasjoner, forgifte og polarisere debatten og bidra med antisemittisme».
Eksempler på vedtak som vil bli rammet av det nye forbudet er et vedtak gjort i byrådet i Leicester, der det i 2014 ble bestemt at de ikke ønsket å handle varer produsert i israelske bosettinger.

Møter reaksjoner

Forbudet møter store reaksjoner. En talsmann for leder av Labour, Jeremy Corbyn, har fordømt forslaget og kaller det et angrep på lokaldemokratiet. «Myndighetenes vedtak om å forby boikott eller investeringer i hva de opplever som uetiske selskaper er et angrep på lokaldemokratiet», uttaler personen.
Labour legger vekt på at folk har rett til å velge lokale representanter som tar avgjørelser uten innblanding fra sentrale myndigheter. «Dette inkluderer å trekke ut investeringer med grunnlag i etiske vurderinger basert på menneskerettighetene», sier uttalelsen. De legger også til at denne regjeringen ville ha gjort vedtak fattet mot apartheidregimet i Sør-Afrika ulovlig.

Amnesty International UK har også kritisert forslaget, og sier det kan være med å oppfordre til brudd på menneskerettighetene.

Relaterte saker

Innspill til partiprogrammene
18.04.2024

Krasnik tar feil om Fellesutvalget
17.04.2024

Innspillsmøte med Sosialistisk Venstreparti
11.04.2024