For syvende gang har FO Telemark besøk av en gruppe barn fra Ghirass Barnekultursenter i Betlehem.
Tekst og foto: Oddvar Gran og Linda Pettersen (FO i Telemark)
Hensikten med besøket er at barna skal få oppleve en annen hverdag enn den de har i Betlehem. I tillegg opplever de norsk samfunn og kultur, og formidler palestinsk kultur til oss gjennom besøk med sang og danseopptredener på skoler og kulturarrangement. De skal blant annet opptre to ganger på Porsgrunn Internasjonale teaterfestival.
FO har arrangert besøk fra senteret siden 1999. Internasjonalt utvalg i FO Telemark har tett kontakt med senteret, og medlemmer i FO Telemark har vært på flere besøk i Bethlehem. Vi har da bodd hos palestinske vertsfamilier.
Dette har blitt en tradisjon for oss i FO Telemark. Noen av vertsfamiliene har stilt opp alle syv gangene, men vi får stadig nye familier som gjerne tar imot disse barna. Familiene opplever dette som veldig givende og lærerikt.
Vi møtte gruppen på Gardermoen. Det var helt fantastisk å se ansiktene på barna da de for første gang så åpent vann fra togvinduet. De to første dagene har de tilbrakt på Stokkøya hvor de fikk bade, grille og kose seg i trygge omgivelser. Videre utover i uken skal de besøke Vestsiden skole i Porsgrunn for kulturell utveksling med elevene der, opptre på Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival og på kulturskolen i Skien.
Ghirass (unge trær) er et palestinsk kultur-, fritids- og undervisningstilbud for barn mellom 4 og 16 år. Senteret er åpent for gutter og jenter, kristne og muslimer. Barna kommer fra Betlehem sentrum, områdene rundt, samt fra de tre flyktningeleirene som er i Betlehem (de fleste flyktningene der er etterkommere etter flyktninger fra 1948 og 1967). Aktivitetene på senteret er musikk, forming, teater, folkedans, undervisning i skolefag, og et bibliotek. Senteret driver også veiledning til andre skoler og barnehager, og utlån av bøker og undervisningsmateriell til disse.
Senteret ble opprettet under den første intifadaen i begynnelsen av 1990 tallet. Da var behovet for et trygt sted å være, leke og lære påtrengende. Ideen til senteret ble skapt av palestinske og norske fagfolk i fellesskap og ble i 1995 knyttet formelt til FO i samarbeid med NORAD. NORAD avsluttet sin del av støtten i 2002. FO sentralt støtter fortsatt med driftsmidler, da utviklingen i Betlehem dessverre ikke har blitt bedre, hverken i forhold til trygghet, lekemuligheter eller skolegang. Det er nå i tillegg bygget mur rundt Betlehem, som lager store problemer i forhold til å komme seg ut og inn av byen for jobb eller utdanning, samt å få varer inn og ut.
Du kan lese mer om Ghirass cultural center på Facebook.
Publisert
21.06.2016