MENY

Foto: Annikken Nygård

AUF fordømmer israelsk maktmisbruk

AUF ser med bekymring på den nylige utviklingen mellom Israel og Palestina, og følger situasjonen nøye. AUFs sentralstyre vedtok følgende uttalelse 18. januar.

Den siste tiden har vi sett en skremmende utvikling i den israelske statens bruk av makt mot sivile. Det spenner fra små inngrep som forsurer hverdagen til ulovmessige fengslinger av palestinske aktivister og politikere.

Gjennom 2017 har det vært flere tilfeller der norske borgere ikke får reise til Palestina grunnet innreisenekt av israelske myndigheter. Denne utestengningen har vært praktisert over flere år, og rammer vilkårlig både organisasjoner og personer. Situasjonen har blitt ytterligere forsterket med lovtillegget The Amendment No 27 to the Entry of Israel som ble vedtatt 6. mars 2017. Denne formen for innreisenekt er problematisk fordi det bidrar til ytterligere isolasjon av palestinerne, samtidig som norske organisasjoner blir hindret fra besøk, dialog, solidaritetsarbeid og humanitært bistandsarbeid med og for palestinerne.
Dette fører til et svekka sivilt samfunn og begrensninger i humanitær tilgang. Tilgang på fersk informasjon blir også begrenset.

At nordmenn nektes innreise vanskeliggjør solidaritetsarbeidet og det viktige folk-til-folk-samarbeidet som pågår.

Situasjonen for aktivister i Palestina er svært krevende. Aktivister fengsles for å stå opp mot urettferdighet, okkupasjon og ufrihet. Den siste tiden har vi sett arrestasjoner av to aktivister, et frihetsinngrep AUF tar avstand fra.

Ahed Tamimi (16) sitter nå i fengsel i Israel, blant annet tiltalt for vold mot en israelsk soldat. Ahed slo og sparket to tungt bevæpnede israelske soldater som stod inne på gårdsplassen til Aheds familie i Nabih Saleh etter protester mot at president Trump hadde erklært Jerusalem som hovedstad i Israel. Hun vil bli stilt for militærrett og risikerer flere år i fengsel. Dette står i sterk kontrast til hvordan Israel behandler israelere som begår samme handlinger. Den jødiske bosetteren Yifat Alkobi slo en israelsk soldat i den palestinske byen Hebron, da han forsøkte å stoppe henne fra å kaste stein. Hun ble arrestert, men fikk dra hjem mot kausjon samme dag. Dette illustrerer hvordan myndighetene systematisk forskjellsbehandler israelere og palestinere.

AUFs søsterorganisasjon Fatah Youth jobber hver dag for palestinsk frigjøring. Hassan Faraj, leder av Fatah Youth, ble nylig arrestert av israelske okkupasjonsstyrker i Betlehem, der han deltok på en fredelig demonstrasjon mot utvidelsen av de ulovlige israelske bosetningene, den israelske okkupasjonen og brudd på menneskerettighetene

Selv om situasjonen mellom Palestina og Israel har eskalert de siste ukene, har AUF fortsatt sterk tro på at tostatsløsningen er den eneste rette. I lys av dette krever AUF umiddelbar løslatelse av Ahed Tamimi og Hassan Faraj, og alle andre politiske fanger i israelske fengsler. Det vi ser er en uakseptabel diskriminering av aktivister som jobber mot okkupasjonen – det er brudd på ytringsfriheten og grunnleggende menneskerettigheter.

AUF krever derfor:

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024