MENY

Airbnb leier ut ulovlige israelske bosettinger

Om du vil bo billig på reise i Israel kan Airbnb hjelpe deg. Det mangler ikke på annonser for leiligheter og hus over hele landet. Det er bare en hake. Har du ikke kontroll på geografien kan du ende opp å betale for å bidra i en ulovlig okkupasjon.

En utleier i bosettingen Tekoa skriver om sin leilighet: «3 rooms + balcony, a grape arbor, an orchard and a sitting area overlooking the spectacular Judea desert landscape. Well equipped, decorated, beautifully & tastefully furnished in authentic oriental style. Situated on a spacious plot that gives privacy , peacefulness and relax. 15 minutes drive from Jerusalem

Andre leiligheter reklamerer for utsikt over spennende ørkenlandskap med kort avstand til Jerusalem og Dødehavet, koselig og fullt utstyrt med kabel-TV.

Eller kanskje du ønsker å bo i en ulovlig utpost? Bli med den israelske bosetterbevegelsen, bidra til å fylle et hus som selv ikke staten Israel anerkjenner – uten at du selv vet det? Absurditeten i Airbnbs tilbud er komplett.

 

Drori tilbyr deg å bo i utposten Maale Rekhavam, en bosetting som ikke er anerkjent av selv staten Israel.

Airbnb tilbyr deg blant annet leiligheter i bosettingene Shilo og Ariel.

Ulovlige bosettinger oppføres som Israel

Airbnb sier at de bruker Google Maps sine oppføringer og at dette er grunnen til at bosettinger kan bli oppnevnt som israelske, eller at utleierne selv kan velge å oppføre stedet som israelsk. Nick Papas, en talsperson fra Airbnb uttaler at de følger lover som regulerer hvor de kan operere og undersøker spesifikke oppføringer som kunder reagerer på. Spørsmål om hvilke lover selskapet følger ville ikke Papas svare på.

En kjapp titt på Airbnb viser flere oppføringer i bosettinger og utposter, blant andre Efrat, Ma’ale Rehavam, Tekoa, Kfar Eldad, Nokdim, Ma’ale Adumim, Nofei Prat and Keidar.

Airbnb informerer ikke om at disse oppføringene er bygget på stålet jord, og at gjestene som benytter seg av tilbudet bidrar i en ulovlig okkupasjon. Mange opplever å bli overrasket over at de må passere gjennom en militær kontrollpost for å komme seg til stedet de skulle bo – akkurat som at dette var en helt vanlig leilighet hvilket som helst annet sted i verden.

Selskaper bidrar til økt bosettingsvirksomhet

I 2014 ble Airbnb brukt av 128 000 gjester. Ved å la brukere registrere sin bolig og leie eiendom som er lokalisert i ulovlige bosettinger og ta 9-15% fra gjester og utleiere tjener Airbnb penger på Israels fortsatte okkupasjon av palestinsk land og bidrar til å fasilitere bosetteraktivitet. Så lenge selskaper er villig til å overse Israels brudd på internasjonal lov vil Israel kunne fortsette sin stadige bosettingsekspansjon straffefritt.

En rapport lansert 19.januar av Human Rights Watch viser hvordan selskaper involvert i bosetterøkonomien bidrar til og tjener på Israels brudd på internasjonal lov og palestinske rettigheter. Rapporten peker blant annet på at aktivitet på okkupert jord bidrar til en bærekraftig bosettingsøkonomi gjennom tjenester og arbeid til bosettere som betaler skatt til «bosetterkommuner».

Andre kritiserer oppføringene i bosettingene for å ekskludere og diskriminere leietakere på bakgrunn av deres religion eller etnisitet.

“Any international company like Airbnb that profits from the occupation and from our blood must be held accountable and brought to justice,” uttalte Husam Zomlot, tidligere rådgiver for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Større kampanje i USA

Turisme er et viktig virkemiddel for Israel i å retursjere vekk okkupasjonen og framstille seg selv som et spennende og demokratisk reisemål. Dette skrev vi blant annet om i en rapport som ble utgitt i 2014: Turisme i Israel og Palestina. Turisme er viktig både for landets rykte, men også økonomi, og gjennom turisme i de ulovlige bosettingene bidrar turister og reisearrangører i den ulovlige okkupasjonen av Palestina.

I USA er det satt igang en større kampanje som Jewish Vioce for Peace står bak. Kampanjens mål er at Airbnb skal ekskludere leiligheter som er plassert i israelske bosettinger.

Skriv under på kampanjen og bli med på kampanjens Thunderclap her.

Ønsker du å kontakte avdelingen i Norge for å legge press på Airbnb? Send en mail til: press-NO@airbnb.com

Relaterte saker

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024

Stopp krigen! Stopp blokaden!
01.03.2024