MENY

Foto: Ahmed Abu Hameeda

57% av palestinerne støtter et nytt væpnet opprør

I fraværet av israelsk-palestinske fredsforhandlinger støtter nå flertallet av palestinerne en væpnet intifada mot Israel, viser en fersk undersøkelse fra the Palestinian Center for Policy and Survey Research.

Ifølge målingen støtter 57% av palestinerne et nytt væpnet opprør, etter at den andre intifadaen ble avsluttet etter dødsfallet til Yasser Arafat i 2004. Under den andre intifadaen mistet tusenvis av israelere og palestinere livet i en voldelig spiral med palestinske terrorangrep og israelske operasjoner som varte i nesten fem år.

Undersøkelsen viser et hopp i andel av palestinerne som støtter en ny intifada, og påpeker at tallet kun var 49% for tre måneder siden. Dette var før de siste hendelser med vold og israelsk tilstedeværelse på Tempelhøyden i Jerusalem. Til tross for dette viser undersøkelsen at 63% av palestinerne støtter ikke-voldelig motstand.

51% av de spurte støttet oppløsningen av de palestinske selvstyremyndigheter (79% oppgir at de tror det finnes korrupsjon i PA-institusjoner), og 65% ønsker at Abbas skal gå av som president. Abbas har sittet som president helt siden han tok over for Arafat i 2004. Abbas får allikevel støtte for arbeidet han har gjort med å få Palestina anerkjent som en stat i internasjonale foraer sånn som ICC. Et overveldende flertall av palestinerne på 88%, tror PA skal bringe Israel til ICC for utbyggingen av bosetninger på de okkuperte områdene, en faktor de fleste palestinerne (65%) mener har opphevet utsiktene for en to-statsløsning.

To-statsløsningen, som er den mest aksepterte visjonene for den politiske framtiden, har ikke mye støtte hos palestinerne. 51% er mot en slik løsning.  30% støtter en en-statsløsning der jøder og palestinere har like rettigheter.

Relaterte saker

Oljefondet må ut av selskaper som støtter opp om den israelske okkupasjon
02.10.2024

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024