MENY

Foto: Styreleder Kirsti Næss, Bilde fra Stortinget TV-overføring

Statsbudsjettet 2025: FuPs høringsinnspill

Avsnittet i statsbudsjettet for 2025 om antisemittisme, palestinske fanger i israelske fengsel og BDS-bevegelsen diskrediterer viktig og riktig bistand til Palestina.

SETTER PRIS PÅ ØKT BISTAND

Fellesutvalget for Palestina mener at med dagens situasjon i Midøsten, der Israels brutale krigføring har presset Gazas befolkning til bristepunktet og med tiltakende styrke truer sivilbefolkningen i Libanon, er det svært positivt at Norge øker sin bistand til Palestina og styrker post 70 Midtøsten.

Den negative utviklingen i palestinsk økonomi har blitt ytterlige forverret som følge av krigen, og palestinernes ressurser innskrenkes mer og mer av israelske myndigheter. Gazas befolkning lider under krigføringen og mangler grunnleggende ressurser som mat, medisiner og rent vann. Store deler av Gaza er ubeboelig, og mange lever under prekære forhold. Å få inn humanitær hjelp nå og starte gjenoppbygging av Gaza når krigen en gang opphører, vil kreve store ressurser fra verdenssamfunnet. Palestinerne som bor på Vestbredden,  som Den internasjonale domstolen nå har slått fast er delvis annektert av Israel, trenger også økonomisk så vel som politisk støtte.

ARVEN ETTER SOLBERG-REGJERINGEN BØR FJERNES

Vi beklager at dette avsnittet, som første gang sto i statsbudsjettet til Solberg-regjeringen, fortsatt står i statsbudsjettet til Støre-regjeringen.

Bekjempelse av diskriminering, hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Norsk bistand til Palestina går ikke til palestinske fanger i israelske fengsler. Organisasjoner med hovedformål om å boikotte, desinvestere og sanksjonere (BDS) mottar heller ikke norsk bistand.

Den første setningen er vi selvfølgelig generelt enige i, men finner det rart at det må nevnes i forbindelse med det norske engasjementet for Palestina, som om dette er et problem ifm. dette engasjementet.

Palestinske fanger

Den neste setningen finner vi veldig problematisk. Den signaliserer at Israel er en rettsstat for palestinere, og at palestinere som sitter i israelske fengsel fortjener å være der. Vi vet at Israel har en utstrakt bruk av administrativ forvaring overfor palestinere. Dvs. at palestinere fengsles uten å være anklaget for noe, eller at anklagene er hemmelige. De kan sitte fengslet uten dom på ubestemt tid. Det aller verste er at dette også gjelder barn ned i 12-års alderen. Følgende avsnittet er hentet fra FNs generalsekretærs siste rapport (for 2023) om barn i væpnet konflikt (Children and armed conflict, Report of the SecretaryGeneral, side 15, vår oversettelse,)

FN bekreftet interneringen av 906 palestinske barn (897 gutter og 9 jenter) for påståtte sikkerhetslovbrudd av israelske væpnede og sikkerhetsstyrker i okkuperte Vestbredden (435), Øst-Jerusalem (458) og Gazastripen (13). Israelsk myndighetene rapporterte at 49 palestinske barn ble holdt under administrativ forvaring per 31. desember. De forente nasjoner mottok vitnesbyrd fra 84 barn som rapporterte mishandling av israelske væpnede styrker og sikkerhetsstyrker mens de var fengslet. Videre mottok FN rapporter om internering av palestinere barn på Gazastripen, forsterket av flere former for seksuell vold.

Dette er altså en rapport som ender 31. des. 2023, og vi vet jo alle hvordan den israelske volden mot palestinere, inkludert barn har økt de siste 10 månedene.  Det er flere organisasjoner som jobber for palestinske barns rettigheter, inkludert fengslede barn. Noen av disse mottar støtte fra Norge, noe vi setter stor pris på, men det viser jo også at utsagnet er faktisk feil.

BDS

Vi finner det også rart at det må presiseres at organisasjoner som har BDS som hovedmål ikke mottar støtte. Av alle de tusen ting som ikke mottar norsk bistand, finner en det nødvendig å trekke fram BDS. Med all den volden som foregår i området, er det dette ikke-voldelig kampmiddelet som her gis et diskrediterende stempel.

Vi håper at hele dette avsnittet, med de negative signalene det sender, blir fjernet.

Vennlig hilsen
Fellesutvalget for Palestina

Relaterte saker

Oljefondet må ut av selskaper som støtter opp om den israelske okkupasjon
02.10.2024

1. mai for Palestina
05.05.2024

Ny daglig leder
14.03.2024