LO, Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Fellesutvalget for Palestina overleverte 2. mai et brev til utenriksministeren om at Norge i Sikkerhetsrådet må kreve handlingsplan for palestinske barn i israelsk fangenskap.
Dette sa Fellesutvalgets styreleder Kirsti Næss ved overleveringen:
På vegne av 33 norske organisasjoner, som representerer over en million medlemmer, ber vi om at Norge i Sikkerhetsrådet tar initiativ til at det opprettes en Action Plan overfor Israel – for sterkere oppfølging av anbefalingene fra FN-kontoret Children And Armed Conflict. Anbefalingene dreier seg bl.a. om noe så elementært (i hvert fall for oss) som å opprettholde barnerettslige standarder, stoppe alle former for mishandling av anholdte barn, og å stoppe forsøk på å rekruttere dem som informanter.
Av palestinske barn som blir arrestert blir over halvparten transportert bort liggende på gulvet i et militært kjøretøy, over 90 % med bind for øynene. Det er ikke sånn vi behandler 22. juli-terroristen engang. Nesten 90 % av barna blir presset til å skrive under tilståelsesdokument på hebraisk, som de ikke forstår. – Og det er mye, mye mer. I tillegg til at dette er klare brudd både på Folkeretten (for det er en okkupert befolkning) og på barnekonvensjonen, er det jo også oppskriften på å skape hat mot jødiske israelere.
Det er ikke lett å få Israel til å gjøre det Norge og det internasjonale samfunnet ber om, som å stoppe bosettingene, oppheve blokaden av Gaza, rive muren og avslutte okkupasjonen. Det vi ber om her utfordrer ikke noen av de grunnleggende problemene, men det er noe vi tror kan lykkes – det er derfor vi gjør det. Og fordi det er viktig for de palestinske barna det gjelder.
Bilde, fra venstre: Ingunn Eriksen (Fagforbundet), David Bergan (Norsk Folkehjelp), Svend Morten Voldsrud (Fagforbundet), Gunn Jorid Roset (UD), Kirsti Næss (Fellesutvalget) og Kathrine Fauske (LO). Foto: Aurora Nome
FN har et eget kontor for barn i væpnede konflikter. De lager hvert år en rapport (som utgis av FNs generalsekretær) som beskriver situasjonen i konfliktområder og kommer med anbefalinger. HER er den delen i rapporten fra 2021 som om omhandler Israel og Palestina. Disse årlige anbefalingene har ikke blitt fulgt. Som et forsøk på å ansvarliggjøre partene kan Sikkerhetsrådet ta initiativ til en handlingsplan som skal forplikte partene. Det er dette vi ber om at Norge foreslår til i Sikkerhetsrådet.
Til Utenriksminister Anniken Huitfeldt
Til Seksjon for humanitære spørsmål i UD
Norge i Sikkerhetsrådet og muligheten for å opprette en «Action Plan» for Israel og Palestina gjennom FNs kontor «Children and Armed Conflict»(CAAC)
De årlige rapportene, laget av FNs kontor for barn i væpnede konflikter (CAAC) og utgitt av generalsekretæren, viser at behandlingen av palestinske barn i israelsk fangenskap bryter med internasjonale konvensjoner. Rapportene, nå sist fra juni 2021, gir tydelige anbefalinger som dessverre ikke blir fulgt. På denne bakgrunn ber vi, de undertegnende organisasjonene, om at Norge i sikkerhetsrådet tar initiativ til at det det etableres en «Action Plan» for sterkere oppfølging av den siste rapportens anbefalinger til Israel som inkluderer:
Med vennlig hilsen
Arbeidernes ungdomsfylking (AUF)
BDS Norge
EL & IT Forbundet
Fagforbundet
Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO)
Fellesutvalget for Palestina
Handel og Kontor i Norge
Handel og Kontor Oslo / Akershus
Industri Energi
KFUK-KFUM Global
Landsorganisasjonen (LO)
LO i Asker og Bærum
LO i Oslo
Nablusforeningen i Stavanger
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Oslo og Akershus (NNN OA)
Norges Kommunistiske Parti (NKP)
Norges Kristelige Studentforbund (NKSF)
Norsk Folkehjelp
Norsk Jernbaneforbund
Oslo Bygningsarbeiderforening
Oslo Grafiske Fagforening
Oslo Senterungdom
Palestinakomiteen i Norge
Rødt
Rød Ungdom (RU)
Sabeel Kairos
Ship to Gaza Norway
Sosialistisk Ungdom
Sosialistisk Venstreparti (SV)
TeoLOgene
Vennskap Jeriko Lærdal
Vennskapsforeningen Nes-Jayyous
Vennskapsforeningen Sarpsborg Betlehem
Kontaktperson:
Kirsti Næss, styreleder i Fellesutvalget for Palestina, fup@palestina.no tlf.: 95249530
Publisert
04.05.2022