MENY

Foto: Julia Rahlff

70 år etter Nakba – markering utenfor Kampen kirke

Vi samles til ett minutts stillhet tirsdag 15. mai utenfor Kampen kirke i solidaritet med palestinernes ikke-voldelige motstand mot blokaden av Gaza og okkupasjon av Palestina.

Vi samles til ett minutts stillhet med palestinske flagg med sørgebånd i våre hender i respektfull deltakelse med palestinske flyktningers lengsel etter å komme hjem, til sine hus, sine marker, sine røtter og tradisjoner. 750 000 ble fordrevet i 1948 og i dag er det omkring fem millioner palestinske flyktinger. (https://www.unrwa.org/palestine-refugees)

Flagget, menneskene, pusten og stillheten er en bønn for rettferdig fred.

Blokaden av Gaza gjør livet uholdbart for to milloner mennesker, der halvparten er barn. Denne våren møter Israels militærmakt palestinske sivile demonstranter med skarpe skudd. Det er en uforholdsmessig styrkeforskjell og både palestinsk og israelsk sivilsamfunn skades på kropp og sjel. FNs generalsekretær og EUs utenrikssjef har krevd en uavhengig granskning av volden mot demonstrantene. Så langt har Israel avvist at voldsbruken må gjennom troverdig gransking. Vi mener blokaden av Gaza må oppheves og at Norge må henvende seg til Israel og kreve troverdig granskning av Israels voldsbruk.

Den norske kirke har en samarbeidsavtale med Den lutherske kirken i Jordan og Det hellige land og har i en årrekke arbeidet med tillitsskapende arbeid for rettferdighet, forsoning og fred. Både Mellomkirkelig Råd, KFUK/KFUM Global, Kirkens Nødhjelp, TeoLOgene, Sabeel, Karibu m.fl. og går inn for økonomiske virkemidler mot Israels okkupasjon.

Vi tror at likeverd og rettferdighet er en forutsetning for fred og at vold ikke er veien å gå. Denne markeringen er et forsøk på å gå ett skritt på fredens vei.

Kirkens spesielle kobling til nettopp Palestina er at Jesus var en palestinsk jøde og vi kaller området Det hellige land. De palestinske kristne bærer Jesusarven videre og beskytter de historiske stedene. Sammen med sine jødiske og muslimske søsken tar de vare på landet og livet der Jesus levde. Derfor har den verdensvide kirke et spesielt ansvar for å støtte arbeidet for rettferdighet, forsoning og fred for alle i Det hellige land, både kristne, jøder og muslimer.

Initativtakere:
Tor Øystein Vaaland
Arne Jor
Dag Iversen
Anne Anita Lillebø
Birte Nordal
Marit Skjeggestad
Andre enkeltpersoner

Andre som vi ber om å undertegne oppropet og eventuelt møte i markeringen:

Mellomkirkelig råd
Sabeel
Karibu
Kvekerhjelpen
Norges KFUK/KFUM
KFUK/KFUM Global
Norske kirkeakademier
Fellesutvalget for Palestina
Palestinakomiteen i Norge

 

Relaterte saker

Palestinakonferansen 2024: Hva kan Norge gjøre?
26.09.2024

Søndag 28.4 kl 14 utenfor Stortinget
20.04.2024

Hele landet for fred i Gaza
13.12.2023