MENY

Oppdatering fra FN

Hver måned får FNs sikkerhetsråd en oppdatering fra spesialutsendingen til fredsprosessen i Midtøsten, for tiden norske Tor Wennesland. 25. april kom siste oppdatering.

Perioden har vært preget av vold på den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og terrorangrep i Israel, som har drept og skadet mange sivile.  I Jerusalem har det vært voldelige sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker (ISF) på den hellige høyden som er forbeholdt muslimer.

Volden oppsummeres med at 23 palestineren ble drept av israelske sikkerhetsstyrker, mens 541 ble såret. 12 israelere og 2 utlendinger ble drept av palestinere, mens 82 israelere og en utlending ble såret. Wennesland beskriver sammenstøtene på den hellige høyden og skriver at israelsk politis oppførsel har skapt bekymring for mulig overdreven bruk av makt.

Han nevner også situasjonen hvor medlemmer av en israelsk bosetterorganisasjon sammen med israelsk politi tok over første etasje i en historisk bygning i Jerusalems gamleby.  Dette fant sted midt i pågående rettslige prosesser om eierskap av eiendommen mellom bosetter organisasjonen og den gresk-ortodokse kirken.  I en uttalelse kalte kirken beslaget en «trussel mot den fortsatte eksistensen av et kristent kvarter i Jerusalem».

I perioden har israelske myndigheter  revet, beslaglagt eller tvunget eiere til å rive 28 palestinsk-eide strukturer, og tvangsflyttet 8 palestinere, inkludert 4 barn. Dette er en nedgang ift tidligere. Rivingene ble utført på grunn av mangelen på israelsk utstedte byggetillatelser, som er nesten umulig for palestinere å få.

Rapporten fra 23. mars 2022:

Rapporten fokuserer på manglende oppfølging av sikkerhetsrådets resolusjon 2334 fra desember 2016. Den oppfordrer Israel til umiddelbart og fullstendig å stanse all bosettingsaktivitet i det okkuperte palestinske området. Rapporten dekker perioden fra 10. desember til 18. mars, og lister opp en rekke utvidelser av bosettingene som til sammen utgjør over 3000 boenheter i Jerusalem-området. Samtidig rapporterer han om over 200 tilfelle hvor palestinske bygninger ble revet.

Hele rapporten på engelsk

Rapporten fra 23. februar 2022:

Over hele Vestbredden fortsetter den daglige volden; spenningen i Øst-Jerusalem og flyktningleirene øker, og vold fra bosetterne er fortsatt en alvorlig bekymring. Ulovlige bosettinger og planleggingsprosesser går jevnt fremover, sammen med rivinger og utkastelser, inkludert i og rundt Jerusalem.

Hele rapporten på engelsk

 

Relaterte saker

Den palestinske økonomien er i krise
09.05.2022

Norge i FN må kreve handlingsplan for palestinske barn i israelsk fangenskap
04.05.2022

Oljefondet må ut av alle selskap som tener på okkupasjonen
02.05.2022